Anasayfa Haber Mercedes Geleceğin Otomobilini Tanıttı

Mercedes Geleceğin Otomobilini Tanıttı

CES 2015 fuarına katılan Mercedes, getirdiği prototiple gelecek için neler planladığını gösterdi.

Kısa bir süre önce Mercedes’in CES 2015 fuarında sıra dışı bir araç tanıtacağına dair söylentilerin haberini sizlere iletmiştik. Nitekim Alman otomotiv devi F 015 adlı prototipiyle herkesi şaşırtmayı başardı. Mercedes bu araçta önümüzdeki yıllarda üreteceği araçlarda kullanacağı teknolojileri bir arada tanıttı.

F 015 modeli baştan aşağı tamamen farklı bir araç ve dört tekerlekli olması dışında günümüz otomobilleriyle pek az ortak noktası var. Araç hidrojen yakıt hücreleri ve dışarıdan şarj edilebilen bataryalardan güç çeken iki adet elektrik motoruyla çalışıyor. Yaklaşık 1,000 kilometreye yakın menzili var ve 200 kilometre süratle sınırlandırılmış.

mercedes-benz-f-015-2

Gövde olabilecek en geniş yaşam alanını vermek için tasarlanmış. Ortadaki B direği olmayan aracın kapı kilit mekanizması bile çok farklı. Kapılar kapandığında birden fazla noktadan şasiye kilitlenerek kazalara karşı daha fazla koruma sağlıyorlar. Ayrıca marşpiyelerde bulunan ek hava yastıkları, kaza anında dıştan gelen darbeyi soğurmak için dışa doğru patlıyor.

mercedes-benz-f-015-3

İç kısımdaki dört koltuk hem rahatlık, hem de güvenlik için tasarlanmış. Ön koltuklar gerektiğinde geriye dönerek yolcuların yüzyüze oturmasına imkan tanıyor. Ön panelde ve kapı içlerinde bulunan Ultra HD dokunmatik ekranlar sayesinde tüm yolcular farklı bir işle uğraşabiliyor. Ayrıca gerektiğinde camlar da görüntü yansıtarak yolcuları dış dünyadan yalıtabiliyor.

mercedes-benz-f-015-4

F 015 sürücü kontrollerine sahip olsa da, tamamen kendi kendine hareket edebilecek bir otonom araç olarak tasarlanmış. Sürücü müdahalesi olmadan yolculuk yapabilecek, kendini park edebilecek ve çevresinde olup bitenlerin farkında olacak kadar zekaya sahip olacak. Ayrıca sürüş esnasında gövdesindeki led ışıklandırma ve laser projeksiyon sistemiyle çevresindeki araç ve yayalarla da iletişim içinde olacak.

Mercedes-Benz bu otomobili elindeki teknolojileri göstermek için tasarlamış. Ancak firmanın mühendisleri 2030 itibariyle ürettikleri otomobillerin az çok buna benzeyeceğini düşünüyorlar. Tabii o zamana kadar otomotiv sektöründeki trendlerin ve teknolojilerin ne yöne kayacağını bugünden kesin olarak bilmek de pek mümkün değil. Sonuçta bundan çok daha gelişmiş araçların standart hale geldiğini de görebiliriz.