Anasayfa Haber Audi A8 Modelinde Otonom Sürüş Olacak

Audi A8 Modelinde Otonom Sürüş Olacak

Audi’nin CES 2015 fuarında tanıttığı otonom sürüş özelliklerinin yakın zamanda seri üretime uygulanması bekleniyor.

Bu yıl düzenlenen CES fuarında en çok dikkat çeken yeni teknolojilerden bazıları otomotiv sektörüyle ilgiliydi. Mercedes geleceğin otomobil olarak tasarladığı F 015 prototipini tanıttı. Audi ise otonom sürüş yeteneğiyle donatılmış bir A7 modelini yaklaşık 900 kilometrelik bir yolculuktan sonra fuara ulaştırdı.

Şirket mühendislerinin “Jack” lakabını taktıkları bu özel A7 tamamen otonom değil, ancak yoğun trafik olmayan yollarda kendi kendine güvenli seyahat edebilecek donanıma sahip. Araç bunu üç boyutlu bir kamera sistemiyle yolu gözlemleyerek yapıyor. Bu sayede trafiğin nispeten açık olduğu yollarda güvenle gidebiliyor. Fakat algılayıcıları ve yapay zekası henüz sıkışık şehir içi trafiğinde kendi kendine yolunu bulabilecek kadar olgun değil.

Öte yandan CES fuarı için yapılan 900 kilometrelik sürüş, aracın içindeki basın mensuplarına eldeki teknolojinin özellikle uzun yolda ne kadar faydalı olabileceğini göstermiş. Zaten Audi tarafından yapılan açıklamalar da bu teknolojilerin yakın zamanda seri üretimde kullanılacağını gösteriyor.

Audi tahminen iki sene sonraki A8 modelinde, Jack için kullanılan otonom sürüş teknolojilerinin biraz daha gelişmiş versiyonlarını aynen kullanmayı planlıyor. Bu yeni modeller sürücüye çeşitli sürüş yardımları sunmakla kalmayacak, özellikle uzun şehirlerarası yolculuklarda aracın kendi kendine sürüş yapmasına izin verecek. Ancak tabii ki bu teknolojiler Türkiye yollarında ne kadar işe yarayacak, orası ayrı mesele.