Anasayfa Haber Falcon 9 İnişte Sakatlandı

Falcon 9 İnişte Sakatlandı

SpaceX’in uzay gemisi kendi kendine iniş testinde tam başarılı olamadı.

Tesla’nın kurucusu ve sahibi Elon Musk’ın diğer şirketi olan SpaceX, özel uzay ve havacılık girişimlerinin en hırslı olanlarından. Şirketin üzerinde çalıştığı Dragon 9 uzay gemisi ve Falcon 9 roket sistemi, otonom ve yeniden kullanılabilir uzay gemileri olarak tasarlanıyorlar.

SpaceX özellikle Falcon 9 roketinin dünyaya inerken olabildiğince sağlam geri dönmesi ve en az masrafla tekrar rampaya yerleştirilmesi için uğraşıyor. Falcon 9 roketi aslında iki katmandan oluşuyor. İlk katmanı kalkıştan hemen sonra okyanusa düşen roketin en pahalı ve büyük kısmıysa ikinci katmanı oluşturuyor. Ondört katlı bir bina yüksekliğindeki bu kısımda dev yakıt tanklarının yanı sıra sonra derece pahalı sıvı yakıtlı motorlar bulunuyor.

Normalde bu tür roketler tek kullanımlıktır ve kalkıştan sonra kademe kademe ayrılarak okyanusa düşer ve hurda haline gelirler. Ancak Falcon 9 tam aksini yapıyor, sadece ilk yardımcı kademe okyanusa düşüyor. Roketin taşıdığı Dragon 9 gemisi yörüngeye taşındıktan sonra Falcon 9 iniş manevrasına başlıyor. Kontrollü olarak atmosfere giren Falcon 9, iniş için taşıdığı yakıtı kullanarak okyanusa yumuşak iniş yapıyor ve sonra da çıkarılarak temizleniyor.

SpaceX bir süredir bu inişin okyanusa değil de, otonom olarak hareket eden bir mavna üzerine kurulu piste yapılması için çalışıyordu. Bu sayede aracın kurtarılması ve yeniden uçacak hale getirilmesi son derece ucuzlayacaktı. Geçtiğimiz gün yapılan deneme uçuşunda da bu tam otomatik iniş gerçekleştirilmeye çalışıldı.

Ne var ki Falcon 9 iniş pistini okyanus üzerinde tespit etmesi ve inişe geçmesine rağmen, son anda çıkan bir aksilik nedeniyle piste çok sert temas etti. Bunun sonucunda iniş takımlarında ve gövdesinde bir miktar hasar oluştu. Elon Musk bunun iyi bir iniş sayılmadığını ve bir daha ki sefer için gerekli önlemlerin alındığını attığı tweetler ile duyurdu.

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre inişte yaşanan sorunun sebebi, güdüm kontrol sistemlerinde kullanılan hidrolik sıvının hesap edilenden biraz daha önce bitmesi olmuş. Falcon 9’un güdüm kontrol sistemlerinin hidrolik haznelerinin kapasitesi yüzde elli oranında artırılacak ve böylece bir sonraki inişte aynı hata yaşanmayacak.