Anasayfa Haber Virgin Uçuşlara Yeniden Başlayacak

Virgin Uçuşlara Yeniden Başlayacak

Geçtiğimiz yıl yaşanan kazanın ardından uçuşlara ara veren Virgin Galactic, 2015 yılında yeniden uzaya dönecek.

Uzay ve havacılık konusunda faaliyet gösteren özel şirketlerden biri olan Virgin Galactic, geçtiğimiz yılın Ekim ayında yaşanan kaza sonrasında uçuş denemelerine ara vermişti. Şirketin kullandığı ve iş ortağı olan Scaled Composites firması tarafından geliştirilen VSS Enterprise adlı SpaceShipTwo modeli düşük yörünge uzay gemisi atmosfere girerken parçalanmıştı.

Kaza sonucunda Mike Alsbury hayatını kaybetmiş, paraşütle atlamayı başaran kaptan pilot Pete Siebold ise ağır yaralanmıştı. Yapılan soruşturma sonucunda geminin atmosfere girerken kullandığı özel kanat mekanizmasının erken açıldığı ve oluşan rüzgar direncinin gemiyi parçaladığı ortaya çıkmıştı. VSS Enterprise şirketin elindeki tek gemi olduğundan, deneme uçuşları mecburen durdurulmuştu.

Virgin Galactic CEO’su George Whitesides tarafından geçtiğimiz gün yapılan bir açıklamayla bu durumun uzun sürmeyeceği ortaya çıktı. Halen Scaled Composites tarafından imalatı süren ikinci gemi olan VSS Voyager yakında uçuşa hazır olacak. Deneme uçuşlarının sorumluluğu bu kez Virgin Galactic mühendislerinde olacak, araçtaki gerekli iyileştirmelere doğrudan onlar karar verecek.

İngiliz milyarder Sir Richard Branson tarafından kurulan Virgin Galactic, dünya yörüngesine çıkmanın maliyetini düşürmek, böylece uzay çalışmalarını daha kolay ve ucuz hale getirmek için kurulmuştu. Branson şirketin zengin ve ünlü turistleri uzaya götürerek masraflarını çıkarmasını planlıyordu. Ancak çeşitli problemler yüzünden bunun gerçekleşmesi şimdiden beş yıl kadar gecikmiş bulunuyor.

Ne var ki bu gecikmeler uzaya çıkmak isteyen zenginlerin iştahını pek kaçırmış değil. Geçen yıllar içinde Virgin Galactic ile uçmak için sıraya girenlerin listesi hayli kabarmış. 250,000 dolarlık bileti alıp sıraya girenler arasında Lady Gaga, Leonardo DiCaprio, Katy Perry ve Justin Bieber gibi pek çok ünlü isim var.