Anasayfa Mobil Android 5.0 Güncellemesi Neden Bu Kadar Gecikti?

Android 5.0 Güncellemesi Neden Bu Kadar Gecikti?

Android 5.0 sonrası kullanıcılar telefonlarını ve tabletlerini yeni işletim sistemi sürümüne geçirmek için sabırsız. Peki üreticiler neden bu güncellemeyi bu kadar geciktirdi?

Google’ın Android 5.0 işletim sistemi üzerine güncellemeleri devam ediyor. Android 4 sürümlerinde hızlı giden güncellemelerin, Android 5 ile birlikte aniden yavaşlamasının bir sebebi var. Bütün cihaz üreticileri yeni Android 5.0’da Google’ın getirdiği köklü değişikliklere uymak zorunda.

Bu değişikliklerin temelinde tasarım yer alıyor. Üreticiler kendi arayüzleri ve uygulamaları için Android 5 tarzında yeni arayüzler tasarlamak zorunda kaldı. Bu güncellemenin getirdiği zorlukların üzerine hızla gelen Android 5.0.2 güncellemesindeki değişiklikler de eklendi. Üreticiler hem tasarımı, hem kodu büyük oranda yenilemek ve bunu farklı modellerde bulunan özelliklere uygun yapmak zorunda kaldılar.

Patent savaşları ya da üretim miktarları, farklı sebeplerle değişik ülkelerde, farklı modeller üretildi. Satış kanalında operatörlerin etkili olması sebebiyle de farklı ülkeler için, operatörlerin isteklerine uygun modeller üretildi. Hatta ülkemizde de olduğu gibi operatörler kendi markalarıyla telefon sattılar. Bu telefonlar Çin’de üretildiği ve telefon pazarı doyuma ulaştığı için maliyet kaygısı arttı ve uygun fiyatlı yongalar tercih edildi. Sonuç? Sayısız yonga ve parça çeşidi kullanan, sayısız model. Ortalık telefon modelinden geçilmiyor ve bunların pek çoğu düşük miktarlarda, belirli ülkelerle kısıtlı satışlar.

Peki bu bileşen ve model farkları neden Android 5.0 ya da yeni yazılım güncellemelerini geciktiriyor? Cevap basit: Genel tabirle sürücüleri farklı. Masaüstü bilgisayarlarda bildiğimiz ama mobil cihazlarda gözden kaçabilen, unutulabilen çok önemli bir etken. Farklı yongalar, farklı bileşenler, farklı algılayıcılar derken ortaya sayısız yazılım detayı çıkıyor.

Peki hep böyle mi olacak? Bu zorlukları sadece büyük tasarım ve kökten değişimlerde tekrar yaşayacağız. Yaşayacağız diyoruz, zira geliştiriciler güncellemeleri geciktirdikçe bekleyen biz kullanıcılar oluyoruz. Neyse ki büyük geliştiriciler ve amiral gemisi modeller için Android 5.0 bekleyişi ufak ufak sonlanıyor. Geriye en uzun süre bekleyecek ve bazen güncelleme alamayacak olan orta ve alt segment telefonlar kalıyor. Bu noktada akıllı cihaz üreticilerinin söylemedikleri ama ima ettikleri mesaj açık: Yeni telefon alın.