Anasayfa Haber İngiltere Her Şeyi Dinlemek İstiyor

İngiltere Her Şeyi Dinlemek İstiyor

İngiltere başbakanı David Cameron, internet üzerinde dinlenemeyen sohbet yazılımlarına izin vermeyeceğini açıkça söyledi.

Son günlerde Fransa’da yaşanan terör saldırılarından sonra pek çok ülkede istihbaratın önemine yapılan vurgu arttı. İngiltere’de iktidarda olan muhafazakarların da bu konuya olan yaklaşımları gayet iyi biliniyordu. Ancak başbakan David Cameron tarafından yapılan bir açıklama, partisinin gelecek dönemle ilgili hedeflerini iyice ortaya çıkardı.

Cameron’a göre kişisel verilerin gizliliği, ülke güvenliği ile kıyaslandığında gayet önemsiz bir detay. Bu yüzden de özellikle internet üzerindeki veri güvenliğinin artmasına pek sıcak bakmıyorlar. Son yıllarda yaşanan dinleme skandallarının üzerine başta Google tarafından geliştirilen iletişimde veri şifreleme politikaları, önümüzdeki yıllarda İngiltere’de çok ciddi sorunlara yol açacak gibi görünüyor.

Cameron tarafından yapılan açıklama, gelecek seçimlerde de sandıktan çıkarlarsa, internet üzerinde devlet tarafından dinlenemeyen herhangi bir haberleşme uygulamasına İngiltere içinde işletme izni vermeyeceklerini ortaya koydu. Buna göre İngiltere sınırları için faaliyet göstermek isteyen bilişim şirketleri, geliştirdikleri uygulamalarda ya devlet istihbarat örgütleri için bir açık arka kapı bırakacaklar, ya da en azından şifreleme sisteminin anahtarını devletle paylaşacaklar. Bunu yapmazlarsa İngiltere’de barındırılmayacaklar.

Bu yaklaşım tabii ki Avrupa’da sadece İngiltere’de görülmüyor, ancak bu kadar açıkça vurgulayan çok fazla taraf yok. Bunun bir sebebi de kişisel veri güvenliğinin azaltılmasının, özel sektörün veri güvenliğini de tehlikeye düşüreceği endişesi. Avrupa şirketleri siber uzayda yaşanan savaşta zaten hayli dezavantajlı durumdalar ve devletlerin istihbarat örgütlerine de pek güvendikleri söylenemez. Sonuç ne olursa olsun, dünya önümüzdeki yıllarda Orwell romanlarına gittikçe daha fazla benzeyecek gibi görünüyor.