Anasayfa Haber Katar Havayolları Kaybolmalara Çare Arıyor

Katar Havayolları Kaybolmalara Çare Arıyor

Katar Havayolları kaybolan uçaklar problemine bir çözüm bulabilmek için harekete geçti.

Geçtiğimiz son bir yıl içinde ardı ardına iz bırakmadan kaybolan yolcu uçakları, sivil havacılık sektörü için hayli büyük sıkıntı yarattı. Cep telefonlarına kadar GPS yongaları sayesinde şahısların yerini tespit etmenin kolaylaştığı bir çağda, koca yolcu uçaklarının iz bırakmadan kaybolmasının kabul edilebilir bir yanı yok.

İşin acı tarafı, bunu önleyecek ve en azından kaza yapan uçağın yerini hızla tespit etmeyi kolaylaştıracak teknolojilerin gerçekte var olması, ancak havayolu şirketlerinin maliyet yüzünden bunları uygulamaya yanaşmıyor olmasıdır. Fakat Katar Havayolları bu durumu değiştirmek ve yolcuların hava ulaşımına olan güvenini tekrar artırabilmek için bir adım atmaya karar vermiş.

Katar Havayolları yeni nesil Airbus A350 XWB uçaklarından büyük miktar sipariş etmişti ve geçtiğimiz günlerde uçakları teslim almaya başladılar. Airbus A350 ve Boeing 787 yolcu uçakları INMARSAT uyduları üzerinden veri transferi yapabilecek donanıma standart olarak sahipler. Bu donanım her uçakta yok ve sonradan takılması da ciddi masraf yapılmasını gerektiriyor.

Yeni Airbus A350 uçaklarının bu özelliğini kullanacak olan Katar Havayolları, hem uçuş kayıtlarını, hem de kabin içi konuşma kayıtlarını gerçek zamanlı olarak yer istasyonlarına aktaracaklar. Şimdilik hangi istasyonların kullanılacağı gibi bazı teknik detaylar belli değil, ancak bunların çözülmesine çalışılıyor.

Bu sistem tabii ki tek başına uçakları kazadan koruma yeteneğine sahip değil. Ancak uçuşların gerçek zamanlı takibi bazı sorunları felakete dönüşmeden çözmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bir kaza yaşandığında da uçağın yerinin bulunması ve kazazedelere hızla yardım ulaştırılmasında büyük fayda sağlayacaktır.