Anasayfa Haber Virgin Ve Qualcomm Uydu Ağı Kuracak

Virgin Ve Qualcomm Uydu Ağı Kuracak

Richard Branson’un tüm dünyaya ucuz internet getirme projesi için Virgin ve Qualcomm arasında işbirliği yapılıyor.

Virgin şirketler grubunun sahibi olan İngiliz milyarder Richard Branson, bir süredir tüm dünyaya ucuz internet altyapısı sağlayacak bir uydu ağı projesi fikri üzerinde çalışıyordu. Branson’un uzay ve havacılık çalışmaları yapan şirketi Virgin Galactic ve Qualcomm arasında bu konuda bir işbirliğine gidildiği söyleniyor.

Branson’un amacı dünya yörüngesine bir dizi mikro-haberleşme uydusu yerleştirerek, gezegen nüfusunun tamamına internete erişim imkanı sunmak. Bu mikro-uyduların tanesinin 350,000 dolara mal edilmesi planlanıyor. Uydu ağının istenen kapsama alanına kavuşabilmesi için ise en az 650 adedinin yörüngeye yerleştirilmesi gerekiyor.

İstatistiklere göre dünya nüfusunun en az yarısının herhangi bir internet bağlantısı yok. Branson’un projesi özellikle bu kesimin uydu ağına bağlanacak yerel terminaller sayesinde ucuz ve hızlı internete kavuşmasını amaçlıyor. Bu sayede eğitim, üretim ve haberleşme imkanlarının daha da iyileştirilmesi hedefleniyor.

Qualcomm ve Virgin bu iş için OneWeb Ltd adlı uydu internet şirketine ortak yatırımda bulunacaklar. Bu uyduların yörüngeye oturtulması ise Virgin Galactic tarafından gerçekleştirilecek. Virgin Galactic halen turistik amaçlı kullandıkları SpaceShipTwo gemisine ilaveten, bir de LauncherOne adını verdikleri yeni ağır sınıf gemi üzerinde çalışıyor.

Bu gemiyle her seferinde düzinelerce uyduyu yörüngeye oturtmaları mümkün olabilecek. Branson’un hesaplarına göre kalkışlar düzene girdiğinde ortalama 4 saatte bir yörüngeye çıkış gerçekleştirmek mümkün olabilir. İlk etapta 650 uydudan oluşacak olan ağın, eğer bir aksilik olmazsa bir kaç bine çıkması öngörülüyor.