Anasayfa Haber Microsoft’tan İlginç Patent Başvurusu

Microsoft’tan İlginç Patent Başvurusu

Microsoft’un özellikle mobil cihazları ilgilendiren ilginç bir teknolojinin patentini aldığı ortaya çıktı.

Özellikle cep telefonları devamlı yanımızda dolaştırdığımız cihazlar, ancak sesli uyarılar ve ekran ışığı bazen toplumsal rahatsızlık verebiliyor. Sinemada film seyrederken ya da bir iş toplantısı esnasında telefonun çalmaya başlaması, rahatsızlık yaratabiliyor. Tabii ki telefonu sessize almak her zaman mümkün, ama bunu yapmayı alışkanlık haline getirmek lazım, yoksa unutulabiliyor.

Microsoft’un bir süre önce tam da bu konuya yönelik bir patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Şirketin aldığı patent, akıllı mobil cihazların çeşitli koşullarda kendiliğinden “dikkat çekmeyecek mod” denilen bir tür sessiz çalışmaya geçmesini öngörüyor. Cihaz bu moda geçtiğinde sesli uyarıları kapatıyor, ekranın ışığını iyice kısıyor ve ana ekranda sadece saat ve tarih gibi basit bilgileri görüntülüyor. Böylece sosyal bir ortamda mahçubiyet yaşanması önleniyor.

Patente göre bu sistemi barındıran cihazın mod değiştirmesini sağlayacak birden fazla unsur olabilecek. Takvimde kayıtlı bir etkinlik, GPS konum bilgisi ve hatta bir internet sitesinden sinema bileti alınması gibi çok farklı olaylar bu sessiz moda otomatik olarak geçilmesini tetikleyebilecek. Kullanıcı gerek duyarsa da tek bir hareketle cihazı normal çalışma moduna döndürebilecek.

Microsoft’un bu gibi bir sistemi gelecekte özellikle cep telefonlarında uygulayacağı tahmin ediliyor. Ancak böyle bir teknolojiyi çok yakın zamanda göreceğimizi sanmıyoruz. Mesela Windows 10 ile beraber böyle bir özelliğin telefonlara gelmesi pek yakın bir ihtimal değil.