Anasayfa Haber Facebook Yalan Haberi Azaltmaya Çalışıyor

Facebook Yalan Haberi Azaltmaya Çalışıyor

Facebook haber akışındaki yalan ve sahte içeriğin sayısını azaltmak için basit bir önlem getiriyor.

İnternette gördüğünüz her içerik gerçek ve doğru değildir. Bu da internetin temel gerçeklerinden bir tanesi. Bilginin bolluğu bazen doğrulanabilir olmasını da güçleştiriyor. Özellikle Facebook gibi kullanıcıların içerik paylaşımına dayalı olarak işleyen sosyal ağlarda, bu durum sık sık can sıkıcı olabiliyor.

Facebook bu türden sahte ve yalan içeriğin kullanıcılar tarafından bilerek ya da bilmeyerek yayılmasına karşı basit bir önlem almaya karar vermiş. Artık bir paylaşımı duvarınızda engellerken, neden görmek istemediğiniz sorusuna “sahte ya da yalan içerik” seçeneğiyle cevap verebileceksiniz.

Facebook bu şekilde işaretlenen paylaşımları tamamen kaldırmayacak. Bunları tek tek gözden geçirmeye ve teyit etmeye teknik açıdan imkanları olmadığını da saklamıyorlar. Ancak bu şekilde işaretlenen paylaşımların gittikçe daha az gösterilmesi sağlanacak.

Facebook bunun için gereken düzenlemeleri filtre algoritmasına eklemiş. Ancak sistemin düzgün işleyebilmesi yine kullanıcıların dürüstlüğüne bağlı. Zaten bu da sistemin en zayıf noktası.