Anasayfa Haber Apple Çin’e Casusluk Yapmadığını İspat Edecek

Apple Çin’e Casusluk Yapmadığını İspat Edecek

Apple uzun görüşmelerden sonra Çinli istihbaratçılara iOS kodunu inceleme izni veriyor.

Çin geçtiğimiz yıl içinde Amerika kökenli bilişim firmalarına ciddi baskı uyguladı. Windows 8 işletim sistemi, IBM sunucuları ve iPhone telefonları gibi pek çok ürünün bilişim casusluğu için kullanılan zayıf noktalara sahip olduğunu iddia eden Çin, Apple, Microsoft ve IBM gibi şirketlere zor anlar yaşatmaya devam ediyor.

Apple’ın Çin pazarındaki büyüyen payını kaybetmek istemeyen CEO Tim Cook, geçtiğimiz sonbaharda Çin’i ziyaret ederek bu ithamları yerinde çözmek istemişti. Bu görüşmelerin sonucunda Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’u yakından incelemeleri için Çinli yetkililere izin verildi. Cook bu sayede iOS içinde casusluk için kullanılabilecek herhangi bir yazılımsal arka kapı olmadığını ispat etmeyi, böylece Çin pazarında Apple’ın karşısına çıkarılan engelleri biraz olsun kaldırmayı umuyor.

Tabii gerçekte tüm bu baskılar Çin ve Amerika arasında giderek artan siyasi ve ekonomik rekabetin yansımalarından başka bir şey değil. Çin istihbaratının çoğu zaten ülke içinde üretilen elektronik donanımların planlarına sahip olmamaları düşünülemez. Bir işletim sistemini açıp içine bakmak için daha önce kimseden izin istemedikleri de malum. Bu yüzden de Cook’un verdiği tavizlerin Apple’a ne kadar fayda getireceği tartışılır.