Anasayfa Haber Windows RT Tarihe Karışıyor

Windows RT Tarihe Karışıyor

Microsoft'un RT pazarındaki destekçileri çok.

Microsoft’un ARM uyumlu işletim sistemi, yeni Windows 10’un gelişiyle birlikte resmen tarihe gömülüyor.

Microsoft geçtiğimiz günlerde Windows 10’u resmen tanıtırken, bir dönemin de kapanışını duyurmuş oldu. Şirketin ARM mimarili işlemciler için geliştirdiği Windows RT işletim sisteminin, Windows 10’un gelişiyle rafa kalkacağı resmen ortaya çıktı.

Microsoft bu işletim sistemini 2012 yılında Surface tabletlerle birlikte piyasaya çıkarmıştı. Windows RT’nin üretilmesindeki sebep, Microsoft’un mobil pazardaki payını artırma çabasıydı. Intel’in bu pazara yönelik verimli bir işlemci geliştiremeyeceğini düşünen Microsoft, bu yüzden de o dönemde hızla yayılan ARM işlemci mimarisini destekleyecek bir işletim sistemi geliştirmeye karar verdi.

Ancak Microsoft’un bu girişimi pek çok tasarım ve pazarlama hatasından dolayı güdük kaldı. Değişen pazar koşulları da işin içine girince, Windows RT’nin varlığı için pek fazla sebep kalmadı. Bu yüzden de Microsoft bu işletim sistemini Windows 7 ve 8 gibi Windows 10 ile güncellemeyecek. Windows RT ayrı bir işletim sistemi olarak kalacak ve az sayıdaki kullanıcıya belki bir kaç temel güncelleme daha gelecek. Ancak Windows RT işletim sistemli cihaz satışı ya da uzun vadeli teknik destek söz konusu olmayacak.

Microsoft’un gelecekte ARM mimarisine vereceği desteği tamamen kesmeyeceğine şüphe yok. Ancak bunu ayrı bir işletim sistemiyle yapmak yerine, tüm cihazları Windows 10 çatısı altında birleştirmeyi hedefliyor. ARM mimarisine yönelik çalışmalar da Windows 10 başlığı altında yürüyecek ve öncelikle Windows telefonları temel alacak. Windows RT gibi tamamen ayrı bir eko-sistem yaratılması ise büyük ihtimalle asla tekrar şirketin gündemine girmeyecek.