Anasayfa Makale Windows 10’daki Önemli Yeni Özellikler

Windows 10’daki Önemli Yeni Özellikler

Her geçen gün final sürümüne daha çok yaklaştığımız Windows 10’da en çok dikkat çeken yenilikleri listeledik.

Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Windows 10’un ardından çoğu kullanıcı yeni teknik önizleme sürümünü bilgisayarlarına yükledi. Elbette Windows 10’u uzun süredir takip eden bizler de son önizlemeyi sistemlerimize kurup test ettik. İşte Windows 10’da dikkatimizi çeken en önemli gelişmeler ve yenilikler.

Artık Modern uygulamalar pencerede açılıyor

modern pencere

Microsoft’un Modern arayüz uygulamaları hiçbir zaman istenen çevreye ulaşamadı. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise Modern uygulamalar, alıştığımız masaüstü uygulamaları gibi esneklik sunmuyordu. Microsoft, Windows 10 ile birlikte bu sorunu gidermiş gibi görünüyor. Artık Modern arayüz uygulamaları, aynı masaüstü uygulamaları gibi pencerede açılıyor ve kullanıcıya pencerenin boyutunu değiştirme imkanı sunuyor.

Başlat menüsü geri döndü

windows 10 başlat

Başlat menüsü her ne kadar yenilik sayılmasa da, Windows 8 ve 8.1’deki yokluğunun ardından Windows 10’da tekrar karşımıza çıkıyor. Üstelik yeni başlat menüsü Modern arayüz ile harmanlanmış durumda. Windows 10’da karşımıza çıkan Başlat menüsünün sol tarafında klasik masaüstü uygulamalarını görürken, sağ tarafında ise kişiselleştirilebilir Modern arayüz uygulamalarını görüyoruz.

Klasik arayüzden dokunmatik arayüze geçiş: Continuum

tablet modu

Windows 10’un klasik PC alanından dokunmatik ekosistemine kadar geniş bir cihaz kitlesine hitap ettiğini daha önce belirtmiştik. Yeni işletim sisteminde bu alanda gözümüze çarpan en önemli yenilik ise Continuum oldu. Tek tuşla standart masaüstü arayüzünden dokunmatik arayüze geçiş yapılmasını sağlayan Continuum özelliği ile, özellikle hibrid cihazlarda kullanım kolaylığı amaçlanmış durumda.

Cortana

cortana

Microsoft’un oldukça başarılı kişisel asistanı Cortana, Windows Phone’un ardından Windows platformuna da uğradı. Şimdilik Türkçe seçeneği bulunmayan Cortana’yı kullanabilmek için işletim sisteminizin dili ve bölgesi Amerika Birleşik Devletleri olmak zorunda. Eğer bu koşulu yerine getirirseniz Cortana’nın oldukça ilgi çeken özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Oyuncular için: Xbox uygulaması

xbox uygulama

Windows 10’u oyuncular için önemli kılan iki özellik mevcut. Bunlardan ilki DirectX 12, diğer ise geliştirilmiş Xbox uygulaması. Henüz geliştirilme aşamasında olan bu uygulama sayesinde ilerleyen zamanlarda oynadığınız oyunları kayda alabilecek ve Xbox One konsolundan PC’nize yayın yapabileceksiniz.

Sanal masaüstü

Windows-10-screenshot-09-30keepOrganized_Web

Birden çok program ile aynı anda çalışan, ancak çoklu monitör imkanına sahip olmayan kullanıcıların imdadına yetişen sanal masaüstü özelliği sayesinde, birden fazla masaüstü oluşturmak ve oluşturduğunu masaüstü ekranları arasında basit bir kısayol ile gezinti yapmak mümkün.

Bildirimler

bildirim

Akıllı telefonların vazgeçilmezi bildirim ekranı, sonunda PC kullanıcısıyla buluşuyor. Windows Phone’daki bildirim ekranı artık Windows 10’da kullanılabiliyor. Önceki Windows sürümlerinde gördüğümüz baloncuk iletiler artık bildirim ekranında karşımıza çıkacak ve kullanıcı tarafından görülene kadar muhafaza edilecek. Böylece bilgisayarınızla ilgili önemli gelişmeleri kaçırmadan takip edebileceksiniz.