Anasayfa Haber Qualcomm 2015 Hedeflerini Küçülttü

Qualcomm 2015 Hedeflerini Küçülttü

Yeni dönemin mâli hedeflerini tekrar gözden geçiren Qualcomm, büyük bir müşteriyi kaybettiğini de açıkladı.

Mobil işlemci pazarının dev ismi Qualcomm için 2015 yılı nispeten sıkıntılı geçecek gibi görünüyor. Şirket yönetimi yeni yıldaki hedeflerini tekrar gözden geçirdiklerini ve gelirlerinin bir önceki yıla göre biraz daha düşeceğini açıkladı. Daha önce 2015 gelirlerini 26,8 ila 28,8 milyar dolar arasında tahmin eden şirket, bu yeni açıklamayla hedef rakamı 800 milyon dolar geriye çekti.

Tabii bu rakam aslında çok büyük bir fark gibi görünmese de, aslında Qualcomm’un üstündeki baskının arttığının bir işareti. Çin devleti tarafından patent ücretlerini şişirmekle suçlanan Qualcomm, bu ülkede soruşturmayla karşı karşıya. Ayrıca Lenovo gibi büyük Çin kökenli mobil cihaz üreticileri de maliyetleri düşürmek için MediaTek gibi seçeneklere yönelmeye başladılar. Bu da ciddi bir pazar kaybına sebep oluyor.

Qualcomm’un kaybettiğini açıkladığı büyük mobil cihaz üreticisi şirketin ise Samsung olduğu tahmin ediliyor. Şirket her ne kadar isim vermemiş olsa da, Samsung’un yeni Snapdragon 810 modelinden memnun olmadığı ve kendi Exynos işlemcilerine ağırlık vereceği zaten uzun zamandır fısıldanıyordu.

Tüm bunların üstüne Apple’ın Uzak Doğu pazarında da payını artırması ve çok ciddi miktarlarda iPhone 6 satması, dolaylı da olsa Qualcomm’u vuran bir başka etken oldu. Ancak esas problem Samsung’un ardından diğer büyük markaların da Qualcomm’a sırt çevirebilecek olmaları ihtimali. Bu durumda mobil pazardan pay alabilmek için uğraşan Intel ve Nvidia gibi firmaların da şansı hayli artacaktır.