Anasayfa Haber NVIDIA G-Sync Dizüstülere Geliyor

NVIDIA G-Sync Dizüstülere Geliyor

Nvidia’nın G-Sync teknolojisinin sırf yazılımsal olarak da çalışabildiği ve yakında dizüstü bilgisayarlara geleceği ortaya çıktı.

Yabancı kaynaklı bir teknoloji sitesi olan PC Perspective tarafından yapılan bir çalışma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ellerine geçen bir prototip Nvidia sürücüsünü inceleyen PC Perspective çalışanları, Nvidia tarafından geliştirilen G-Sync ekran teknolojisinin aslında donanım desteği de olmadan çalışabildiğini ortaya çıkardılar.

Sürücüyü ASUS G751 dizüstü bilgisayarında deneyen PC Perspective çalışanları, bu model dizüstünün içinde saklı herhangi bir G-Sync donanım yongası olmadığından emin olmak için bilgisayarı tamamen sökmeyi de ihmal etmemişler. Elde ettikleri sonuç ise, G-Sync teknolojisinin uygun ekran ve ekran kartıyla birleştiğinde, tamamen yazılımsal olarak da çalışabildiği olmuş.

Tabii bunu sağlayabilmek için bilgisayarda öncelikle ASUS G751 modelinde kullanılana benzer 100 Hertz yenileme hızlı bir IPS ekran bulunması gerekiyor. Ayrıca sonuçlar her zaman çok başarılı değil. Mesela saniyedeki ekran görüntüsü sayısı (FPS) herhangi bir sebepten belirli bir seviyenin altına düşerse, senkron kaçıyor ve ekran tamamen kapanabiliyor. Ayrıca görsel kalite donanımsal G-Sync yongası taşıyan monitörler kadar da başarılı olamıyor.

Nvidia mühendisleri bu konuda PC Perspective sitesinden gelen sorulara geri dönüşte bulunmuşlar. Buna göre basına sızan sürücü gerçekten de gelecekte dizüstü bilgisayarlarda G-Sync teknolojisini donanım desteği olmadan, sırf yazılımsal olarak çalıştırabilme çabalarının bir örneği imiş. Nvidia mühendisleri bunu özellikle oyuncu bilgisayarları için oturtmaya çalıştıklarını ifade etmişler.

Ne var ki bu durum G-Sync donanım desteği olmadan herhangi bir monitörün ya da dizüstü bilgisayarın G-Sync özelliğine kavuşabileceği anlamına gelmiyor. Nvidia bu işi sırf yazılımla yapmanın zor olduğunu, sonuçların da donanımsal senkronizasyon kadar tatmin edici olmadığını ifade ediyor. G-Sync uyumlu monitörlerde kullanılan özel yonga setinin esas amacının da sırf yazılımla kapatılamayan uyumluluk sorunlarını gidermek olduğunu ifade ediyorlar.

Öte yandan, Nvidia’nın gelecekte sırf yazılımsal G-Sync desteğine doğru kayması bizi şaşırtmayacaktır. Samsung ve LG gibi belli başlı monitör üreticileri, biraz da Nvidia olan çeşitli sürtüşmelerden dolayı, AMD’nin FreeSync teknolojisine yoğun destek vermeye başladılar. Nvidia bu manevrayı bertaraf edebilmek için G-Sync teknolojisini sırf kendi sürücülerine dayanan yazılımsal bir çözüm haline dönüştürmeyi denerse, bu durum pek şaşırtıcı olmayacaktır.