Anasayfa Mobil WhatsApp Sesli Görüşme Nasıl Olacak?

WhatsApp Sesli Görüşme Nasıl Olacak?

Whatsapp'da sesli görüşme devri başladı.

WhatsApp mesajlaşmanın ötesine geçerek artık sesli görüşme imkanı da sunacak. SMS’ten sonra sesli görüşmede de operatör dakikalarının yerini veri alacak. İşte WhatsApp’ın planları…

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg WhatsApp için 22 milyar dolar harcadığında bu fiyat çok tartışılmıştı. Ancak mesajlaşma uygulaması her gün daha da yaygınlaşıyor ve yeni özelliklerle donanıyor. Bu şaşırtıcı mı? Elbette hayır, Mirc ve ICQ, ardından MSN ve Facebook derken biliyoruz ki her dönemin popüler Chat uygulaması değişiyor. Sosyal ağlarda bile Myspace örneği akıllarda tazeyken, Zuckerberg hem Facebook’ta, hem de WhatsApp’ta devamlı bir yenilik yapmak zorunda.

Bu yenilik doğal olarak sesli görüşme özelliği. Geçtiğimiz yıl ilk kez duyurulan özellik WhatsApp’ın Skype’a karşı rekabeti iyice arttırması anlamına geliyor. Aynı zamanda operatörlerin SMS ve sesli görüşme satışlarını da çağdışı bırakıyor. Günümüzün ihtiyacı cep telefonlarında daha çok veri ancak halen yüksek kar marjına sahip olan telefon görüşmeleri ve SMS’ler paketlere dahil ediliyor, bol SMS ve dakika dağıtılıyor. Amaç? Kullanıcıların alışkanlıklarını korumak. Ancak WhatsApp bunu ciddi şekilde değiştirmeyi kafaya koymuş durumda.

Operatörler elbette popüler olmak için Facebook erişimini kolaylaştıran özel paketler satarken Zuckerberg’in bu kadar hızlı bir şekilde kendilerine karşı döneceğini hiç hesaplamamıştı. Türkiye’de de Turkcell, Vodafone ve Avea zamanında bunu bol bol yaptı. Bakalım WhatsApp’ın sesli görüşme özelliği geldiğinde veri paketlerinde ne yapacaklar. Skype ve Viber gibi uygulamalar uzun süredir olsa da şu an WhatsApp’ın popülerliği, arkasındaki destek ve mobil kullanım oranı gerçekten operatörleri sarsacak kadar güçlü.

Peki WhatsApp sesli görüşme özelliği ne zaman gelecek? Reddit üzerinde sızan fotoğraflar gerçekse arayüz hazır bile. Üç sekmeye bölünmüş ekranda mesajşlaşma, arkadaş listesi ve arama ekranları yer alıyor. Kullanım kolaylığı ön planda. Kodu kurcalayarak kapalı özelliği açtığını iddia eden kullanıcı bunun sadece Nexus 5 üzerinde Android 5.0 ile yapılabildiğini iddia ediyor. Diğer detaylar da ilginç, sesli görüşme özelliği başta davet sistemiyle bir kullanıcının diğerini WhatsApp üzerinden aramasıyla ona da açılacak ve bu şekilde yaygınlaşacak. Yani biri sizi aradığında o zamana kadar keşfetmediyseniz de keşfedeceksiniz. Özellikle Hindistan’da ücretsiz aramalarla başlayacağı söylenen kampanya 2015 yılı içerisinde başlayabilir.

whatsapp-sesli-gorusme (1) whatsapp-sesli-gorusme (2) whatsapp-sesli-gorusme (3)

Reddit’te ortaya çıkan keşif doğru olmasa dahi geçtiğimiz yıl yapılan açıklamalar ve Hindistan’a yönelik hareketler, son zamanlarda eklenen tarayıcıdan erişim gibi yetenekler gösteriyor ki WhatsApp, Skype’ın bütün özelliklerine sahip olacak ve sesli görüşme özelliği de çok uzakta değil. Yani soru bir gelecek mi gelmeyecek mi sorusu değil, ne zaman ve nasıl gelecek meselesi. Bütün bunların ötesinde daha önce duyurulan görüşmelerin kaydedilmesi özelliği de nasıl çalışacak merak ediyoruz.