Anasayfa Haber Qualcomm’a Çin’den Büyük Darbe

Qualcomm’a Çin’den Büyük Darbe

Çin devleti tarafından soruşturmaya uğrayan Qualcomm, ülke tarihindeki en büyük cezaya çarptırıldı.

Yeni nesil mobil işlemcisi Snapdragon 810 ile yaşadığı sorunlar bir yandan Qualcomm’un başını ağrıtırken, Çin’de uğradığı haksız rekabet ve tekelleşme suçlamaları da şirket için pek iyi sonuçlanmadı. Yerli işlemci üreticilerinin önünü açmak için çabalayan Çin devleti, bir yıldan fazla bir süredir ülkedeki en büyük rakip olarak görülen Qualcomm ile özel olarak uğraşıyordu.

Ürettiği işlemcilerin ve teknolojilerin Çin firmalarına lisanslanmasında kayırmacılık yapmakla suçlanan Qualcomm, soruşturmaların yoğunlaşması üzerine devletle masaya oturmak zorunda kalmıştı. Bu görüşmeler kapsamında Çin devletiyle anlaşmaya varan Qualcomm, 975 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Bu rakam ülke tarihinde bir şirkete uygulanan en büyük ceza olarak tarihe geçecek. Ne var ki diğer anlaşma maddeleriyle kıyaslandığında, aslında bu rakam küçük kalıyor.

Qualcomm bundan sonra Çinli firmalarla yaptığı lisans ve iş anlaşmalarında % 33 oranında fiyat indirimine gitmeyi de kabul etmiş bulunuyor. Şirketin geçen yıl elde ettiği 26,5 milyar dolarlık gelirin en az yarısının bu tür anlaşmalardan kaynaklandığı düşünülürse, işin vehameti daha da açığa çıkacaktır. Bu indirim yüzünden Qualcomm’un sırf Çin pazarında her yıl ortalama 3-4 milyar dolar daha az gelir elde edeceği ortaya çıkıyor. Bu da bir yandan Intel, Samsung, TSMC ve MediaTek gibi rakiplerle kıyasıya rekabet etmek zorunda olan Qualcomm için çok iyi bir haber sayılmaz.