Anasayfa Haber Akıllı Saatlere Yeni Ekran!

Akıllı Saatlere Yeni Ekran!

Japonya’da geliştirilen yeni tür bir ekran sayesinde giyilebilir teknolojilerin batarya ömrü katlanarak artacak.

Yansıtıcı ekran teknolojisi aslında çok yeni değil, uzmanlar bunun üzerinde son bir kaç yıldır çalışıyordu. Bu teknolojide ekran paneli arkadan aydınlatma için enerji tüketmiyor. Aksine dışarıdan gelen doğal ışığı alıp yansıtarak panel aydınlatması sağlıyor. Tabii bu tür bir ekran paneli, normal aydınlatmalı paneller kadar renk ve kontrast veremiyor. Bu yüzden de pek çok alanda kullanımı pek mümkün değil.

Ne var ki bu tür yansıtmalı ekranlar çok az miktarda enerji çektiklerinden, akıllı kol saati gibi giyilebilir teknolojilerin zaten kısıtlı olan batarya ömrüne büyük katkı sağlıyorlar. Nitekim görüntü teknolojileri konusunda söz sahibi bir şirket olan JDI (Japan Display Inc.) tarafından geliştirilen bu türden yeni bir ekran, benzerlerinin ancak % 0,5’i oranında elektrik sarfiyatına sahip. Bu tür bir ekranla donatılmış olan bir kol saati, tek şarjla üç ya da dört gün rahatlıkla çalışabilir.

jdi-ekran

JDI tarafından üretime hazırlanan ilk model yukarıda gördüğünüz üzere tamamen yuvarlak bir yapıya sahip değil. 320×300 piksel çözünürlük sunan bu ekran, yaklaşık 4 santim çapa sahip. Görüntü kalitesi olarak LCD ekranlarla kıyaslanabilecek kapasitede değil. Ancak bu ekran donanmış bir akıllı saat oyun oynatamasa bile, pek çok temel işlevi rahatlıkla yerine getirebilir.

JDI bu ekranların önümüzdeki aydan itibaren piyasaya sürmeye hazır olacağını duyurdu. Nispeten düşük maliyetli ve düşük enerji ihtiyacı olan bu ekranlar sayesinde, giyilebilir akıllı teknolojilerin maliyetlerinde ve şarj kapasitelerinde çok ciddi bir değişim olması bekleniyor.