Anasayfa Haber Intel, Atom’u Üçe Bölüyor!

Intel, Atom’u Üçe Bölüyor!

Intel’in Atom serisi işlemcileri yeniden adlandıracağı ve pazara bu şekilde çıkaracağı ortaya çıktı.

Teknoloji dünyasında ürünlere isim vermek, ilk bakışta basit görünse de, uygulamada pek de öyle yürümeyen bir süreç. Firmalar ürün isimlerini belirlerken pek çok bürokratik unsuru dikkate alıyorlar. Ancak bunun sonucunda ortaya çıkan ürün kodları çoğu zaman tüketicinin kafasını karıştırıyor, seçim yapmasını zorlaştırıyor.

Buna en iyi örneklerden bazılarını Intel’in işlemcilerinde görebiliriz. firma 2007 yılında ürettiği masaüstü işlemcileri Core serileri adı altında üçe ayırma kararı almıştı. Bu karar tüketici açısından bariz bir kolaylık sağladı ve seçim yapmayı biraz daha kolaylaştırdı.

Öte yandan Intel’in Atom serisi mobil işlemcilerinde kullandığı Z3735G ya da S1289 gibi model isimleri en başından beri tam tersi etki yaratıyordu. Bu mobil işlemciler doğrudan son tüketiciye satılmıyor, toplu şekilde donanım üreticilerine satılıyordu. Ancak isimlerindeki karışıklık son tüketicinin ne aldığını anlamasına hiç yardımcı olmuyordu.

Mobil pazardaki payını artırabilmek için kıyasıya çabalayan Intel, şimdi bu isimlendirme işine de el atmaya karar vermiş. Şirket bundan sonra Atom serisi mobil işlemcilerini de, tıpkı masaüstü Core serilerine yaptığı gibi anlaması kolay biçimde yeniden isimlendirecek. Atom x3, Atom x5 ve Atom x7 olarak üç sınıfa ayrılacak olan bu yeni işlemciler, tablet, phablet ve akıllı telefon gibi cihazlarda kullanılacak.

Bu arada Intel’in X86 mimarisine dayanan Core işlemcileri de masaüstü ve dizüstü cihazlarda kullanılmaya devam edilecek. Yeni nesil Core M işlemcilerin ise önceden umulduğu kadar ucuz olmamaları nedeniyle Ultrabook ve 2-1 sistemlerde kullanılacağı düşünülüyor. Şirketin bu yeni sınıflandırmayla ilgili daha detaylı bilgiyi önümüzdeki MWC etkinliğinde açıklaması bekleniyor. Ancak bu yeni Atom x ailesine mensup işlemciler büyük ihtimalle bu yılın sonuna doğru gelmesi beklenen Cherry Trail mimarisiyle birlikte ortaya çıkacaklar.