Anasayfa Haber Samsung 10 Nanometreye Hazırlanıyor

Samsung 10 Nanometreye Hazırlanıyor

Samsung yeni Galaxy S6 telefonlarda 14 nm işlemci kullanacak ve 10 nm modelleri de yakında üretmeye hazır olacak.

Amerika’da halen devam eden International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) etkinliği kapsamında tanıtımda bulunan Samsung, işlemci mimarisini daha da küçültmeye hazır olduklarının mesajını verdi. Güney Koreli elektronik devi çok yakında piyasaya süreceği Galaxy S6 ve S6 Edge modellerinde kendi Exynos 7420 işlemcilerini kullanmaya karar vermişti.

Ancak Samsung’un Galaxy S6 modellerinde kullanacağı Exynos 7420 işlemcisi, Galaxy Note 4 modelindeki gibi 20 nm olmayacak. 14 nm FinFET üretim modelini oturtmayı başaran Samsung, bu telefonlarda da 14 nm işlemcileri kullanacak. Bu sayede daha az elektrik çeken ve daha ısınan telefonlarla mobil piyasadaki durgunluğu kırmayı hedefleyen şirketin ne kadar başarılı olacağını birlikte göreceğiz. Söylentilere göre Galaxy S6 ve özellikle de S6 Edge modellerinin üretimleri, kasa tasarımı nedeniyle hayli zor ve pahalıya mal oluyormuş.

Öte yandan Samsung’un ISSCC kapsamında haberini verdiği bir diğer gelişme ise, şirketin daha da küçük 10 nm FinFET üretim yöntemine geçmeye hazırlandığı oldu. Samsung 2016 yılında bu yeni mimariyi tam kapasiteyle üretime sokmaya hazır olmayı umuyor. Tabii ki Intel gibi başka işlemci üreticileri de 10 nm üzerinde çalışıyorlar. Ancak Samsung bu yeni seri işlemcileri masaüstü ya da dizüstü cihazlarda değil, daha çok telefon gibi mobil ürünlerde kullanmayı planlıyor.

Ayrıca bu yeni işlemcileri internete bağlanabilen her türden akıllı cihaz için de tasarladıklarının altını çiziyorlar. Şirketin amacı Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) alanında rakipsiz olmak. Ne var ki Qualcomm’dan tutun da MediaTek’e kadar tüm işlemci üreticileri de aynı hedefe kilitlenmiş durumdalar ve rekabet hayli acımasız olacak gibi görünüyor.