Anasayfa Haber YouTube Reklam Modelini Değiştiriyor

YouTube Reklam Modelini Değiştiriyor

Google, YouTube’u para kazanır hale getirmek için reklam modelini değiştirmeye hazırlanıyor.

Google seneler önce ciddi miktarda para harcayarak dünyanın en popüler video gösterim sitesi olan YouTube’u da kendi portföyüne katmıştı. Ne var ki o günden beri YouTube’un arzulanan kârlılığa ulaşması pek mümkün olmadı. Bunun en önemli sebeplerinden biri, YouTube’un içerik üreticilere çok ciddi miktarlarda telif hakkı ödüyor olması.

YouTube üzerinde gösterilen tüm profesyonel içerik için kişi ve kuruluşlara ödenen telif hakları her yıl milyar doların üzerine çıkıyor. Buna ek olarak böylesine büyük bir siteyi ayakta tutmak için sunucu çiftliklerine ve elektrik faturalarına da büyük para ayırmak gerekiyor. YouTube geçtiğimiz yıl reklamdan tam 4 milyar dolar gelir kazandığını açıklamasına rağmen zarar etmekten kurtulamamıştı.

Tüm bunlara Facebook, Twitter, Vine gibi rakip sosyal ağların da video gösteriminden ve buna bağlı reklam gelirinden pay almak için ciddi girişimler yaptığı gerçeği eklenince, Google’ın strateji değiştirmesi kaçınılmaz hale gelmiş gibi görünüyor. Şirket bu amaçla YouTube üzerinde gösterilen reklamları kişiye özel belirleme yoluna gidecek.

İşin ilginç tarafı, Google’ın şimdiye kadar YouTube için bu reklam gösterim modelini uygulamaya koymamış olmasıdır! Şirket küresel internet reklam pazarının neredeyse yarısını elinde tutuyor. Bunu da kullanıcıların internette gezinme alışkanlıklarını analiz etmesine ve böylece kişiye özel reklam gösterimi yapmasına borçlu. Ancak YouTube için şimdiye dek böyle bir uygulama söz konusu değildi ve reklamlar kullanıcılara rastgele gösteriliyordu.

Peki bunun YouTube üzerinde zaman geçirmeyi seven internet kullanıcılarına nasıl bir etkisi olacak? Büyük ihtimalle çoğumuz değişikliği fark etmeyeceğiz. YouTube sunucuları izlediğiniz videoları analiz edecek ve rastgele reklamlar yerine, ilginizi çekeceğini düşündükleri reklamları size gösterecekler. Belki reklam sıklığı ve süreleri gibi unsurlar da kullanıcının ne kadar çabuk sıkıldığına göre değişiklik gösterebilir. YouTube’un bu yeni modele 2015 bitmeden geçmiş olacağı tahmin ediliyor.