Anasayfa Haber Çin, Yabancı Ürünlere Devlet Kapısını Kapadı

Çin, Yabancı Ürünlere Devlet Kapısını Kapadı

Amerika ve Çin arasındaki siyasi gerilim, Amerikan teknoloji firmalarına pahalıya patlayacak.

Amerika ve Çin arasında uzun süredir devam eden siyasi gerilim, özellikle siber-casusluk konusunda yapılan karşılıklı suçlamalarla son yıllarda hayli tırmandı. Amerika Birleşik Devletleri pek çok Çinli teknoloji firmasını geliştirdikleri ürünlere casusluk amaçlı arka kapılar yerleştirmekle suçladı. Bunlara son örnek Huawei firması olmuştu.

Tabii Çin devleti de benzer suçlamaları Amerikan firmaları için yaptı. Sonuç olarak her iki ülke de karşılıklı olarak birbirlerinin markalarına ambargo koymaya başladılar. Amerikan devleti pek çok Çinli markanın kamu ve askeri ihalelere katılmasına engel olmaya başladı. Hatta Amerikan firmalarından güvenilir donanım üretmeleri için harekete geçmeleri talep edildi.

Çin devleti de bu hareketin altında kalmayarak, Amerikan bilişim ve teknoloji firmalarını açıkça kara listeye aldığını ilan etti. Buna göre Çin’de yapılacak olan kamu ihalelerinde Amerikan firmalarına ciddi oranda ambargo konacak. Bu kara listeye pek çok dev marka ilk sıradan girmiş gibi görünüyor. Cisco Systems, Apple, McAfee ve Citrix Systems hemen akla gelen ilk örnekler. Mesela Cisco Systems iki sene öncesine kadar devlet ihalelerine altmıştan fazla ürün sokabiliyorken, bugün bu rakam sıfıra düşmüş bulunuyor.

Çin devleti tüm kamusal ihalelerde güvenilir bulduğu yerli markalara kesin öncelik tanımaya karar vermiş. İşin esas önemli kısmı, Çin’in ekonomik yapı olarak çok sıkı bir devlet kontrolüne sahip olması. Yani devletin kontrolü gerçekte özel sektörün en derinlerine kadar iniyor. Bu da Amerikan markalarına uygulanan ambargonun gerçekte çok daha büyük kapsamlı olacağını gösteriyor.