Anasayfa Haber Uzaydaki İlk Özçekim Açık Artırmaya Çıkıyor

Uzaydaki İlk Özçekim Açık Artırmaya Çıkıyor

NASA uzmanları arşivleri tararken asla yayınlanmamış fotoğrafları gün yüzüne çıkardılar.

ABD ve Sovyetler arasındaki uzay yarışının en sıcak günlerinden kalan bazı fotolar yakında açık artırmaya çıkarılacak. Arşivleri tararken bu tarihi fotoları gün yüzüne çıkaran NASA uzmanları, açık artırmayı kazananlara fotoların yüksek kaliteli özel Kodak kağıda basılmış olanlarını verecekler.

Ortaya çıkan fotoların önemli bir kısmı Amerika’nın Apollo öncesindeki en önemli uzay programları olan Mercury ve Gemini dönemlerini belgeliyor. Yukarıda görülen foto Gemini 12 görevi esnasında astronot Buzz Aldrin tarafından çekilmişti. Aldrin daha sonra Apollo göreviyle Ay’a ayak basan üçüncü astronot olma şerefini kazanmıştı. Bu foto ise uzayda çekilmiş olan ilk özçekim foto (selfie) olarak biliniyor.

Aldrin tarafından gerçekleştirilen bir uzay yürüyüşü esnasında çekilen bu foto, o dönem NASA’nın standart ekipman olarak kullandığı Hasselblad fotoğraf makinesiyle çekilmiş. Hasselblad makineler uzun süre uzay ve havacılık sektöründe kullanıldılar. Daha sonra Nikon tarafından ilk dijital fotoğraf makineleri geliştirilince, NASA standart ekipman olarak bunları kullanmayı tercih edecekti. Aşağıdaki foto ise Neil Armstrong’u Ay yüzeyinde gösteren yayınlanmamış nadir fotolardan biri.

hasselblad-neil-armstrong