Anasayfa Haber Avrupa Birliği 5G Hedeflerini Açıkladı

Avrupa Birliği 5G Hedeflerini Açıkladı

Avrupa Birliği’nin 5G haberleşme standardı hedefleri, Barselona’daki MWC 2015 etkinliğinde resmen açıklandı.

Avrupa Komisyonu gelecekte kurulması planlanan 5G kablosuz iletişim şebekesi için planlanan hedefleri MWC 2015 etkinliği kapsamında resmen açıkladı. Burada belirlenen hedefler, tüm Avrupa ülkelerinde aynı standartların belirlenmesini ve böylece geçmişte GSM şebekeleri kurulurken yaşanan sorunların tekrarlanmasını önlemeyi amaçlıyor. Avrupa Komisyonu yetkilileri bu hedeflerin doğru belirlenmesi ve uygulanması gerçekleşmezse, gelecekte yeni teknolojilerin hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını öngörüyor.

Komisyon tarafından belirlenen hedefleri içeren rapor hayli uzun ve detaylı. Ancak ön plana çıkan belirli detaylar hemen görülebiliyor. Bunlardan bir tanesi, 5G şebekelerden beklenen veri aktarım kapasitesinin boyutları. Komisyon 5G’nin daha eski olan 4G’den en az 100 kat daha hızlı çalışmasını öngörüyor. Ayrıca belirli bir alan içinde aynı anda şebekeye bağlanabilen cihaz sayısı ve trafik yükü kapasiteleri de 1,000 kat daha fazla olmalı. Bu rakamlar ilk bakışta yüksek gibi görünse de, zaten konu üzerinde çalışan pek çok şirketin mutabık olduğu unsurlar.

5G için biçilen önemli hedefler sadece tüketiciye daha fazla veri aktarım hızı sunmakla sınırlı değil. Komisyon 5G’nin üç ana konuda olabildiğince verimli olması gerektiğini öngörüyor. Bunlardan ilki yoğun video görüntü aktarımı için yüksek kapasiteli bağlantı imkanı sunulması. İkincisi internete bağlanarak çalışmak üzere tasarlanmış pek çok cihazın batarya ömrünü uzatacak düşük enerji tüketimli radyosuz bağlantı yeteneğinin geliştirilmesi. Üçüncüsü de özellikle akıllı otomobiller ve sağlık hizmetleri gibi hayati konularda çok önemli olan çok düşük gecikmeli veri aktarımının sağlanabilmesi.

Ayrıca tüm bu standartların farklı ölçeklerdeki şebekelerde, devamlı değişen sayılarda kullanıcılar olacağı da gözetilerek uygulanması gerekiyor. Aslında 5G şebekeler 4G’nin daha gelişmiş bir hali olacağından, hayata geçirilmeleri daha kolay olacak. Ancak yakın gelecekte otomobillerden buzdolaplarına dek her türden cihazın internete bağlanacağı öngörüldüğünden, bu standartların düzgün oturtulmaması halinde yakın gelecekte Avrupa’nın teknolojik açıdan çok geriye düşeceği öngörülüyor. Avrupa Birliği bünyesinde 5G altyapı kurma çalışmalarının 2016 gibi başlaması ve 2020 yılında da tamamen yeni standarda geçiş yapılması hedefleniyor.