Anasayfa Haber Spartan Sızdı, Cortana Meydana Çıktı

Spartan Sızdı, Cortana Meydana Çıktı

Windows 10 ile gelecek olan yeni Spartan web tarayıcısı içindeki Cortana unsurunun nasıl çalıştığı ortaya çıktığı.

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 ile beraber piyasaya çıkması beklenen yeni hafif siklet web tarayıcısı Spartan’ın bazı yeni özellikleri ortaya çıktı. Yabancı bir yayın tarafından elde edilen sızdırılmış bir Windows 10 preview sürümü içinde bulunan Spartan, Cortana’yı da içinde barındıracak.

Cortana aslında Microsoft’un öncelikle mobil cihazlar için geliştirdiği sesli kişisel yardımcı uygulamasıydı. Apple’ın Siri uygulamasının karşılığı olarak görülüyordu ve adını da Halo oyun serilerinde önemli bir yer tutan yapay zekadan alıyordu. Ancak Microsoft bu asistanı Windows 10 ile birlikte tüm cihazlara ve tüm ülkelere uygun hale getirmeyi amaçlıyor.

Ancak Spartan web tarayıcısı pek çok açıdan hafif ve hızlı olmak için tasarlandığından, bunun içine entegre edilen Cortana modülünün de buna uygun şekilde elden geçirildiği anlaşılıyor. Sızan Windows 10 sürümündeki Spartan’ın içinde bulunan Cortana, varlığını tarayıcının adres satırının yakınlarındaki yanıp sönen bir imleç olarak gösteriyor.

Kullanıcının tarayıcıda açtığı siteleri inceleyen Cortana, ziyaret edilen siteye göre değişen ek bilgiler ve öneriler getirebiliyor. Mesela bir lokantanın sitesini ziyaret ettiğinizde, lokantanın adresini haritada bulup, rezervasyon için kullanılan telefon numaralarını size sunabiliyor. Ayrıca tarayıcı içinde yazdıklarınızı da analiz ederek, çeşitli arama sonuçlarının iyileştirilmesinde yardımcı olabiliyor, yeni öneriler sunabiliyor. Yukarıdaki resimde Cortana’nın tarayıcı penceresinin sağ tarafında sunduğu önerileri rahatça görebilirsiniz.