Anasayfa Haber Volvo Otomobiller Yolda Sohbet Edecek

Volvo Otomobiller Yolda Sohbet Edecek

Volvo tarafından MWC 2015 etkinliğinde tanıtılan yeni bir teknoloji çok yakında tüm Volvo otomobillerde kullanılacak.

Yollardaki taşıtların bilgisayar sistemlerinin birbirleriyle veri alışverişi yapmaları, akıllı otomobiller üzerine çalışan neredeyse her firmanın üstünde durduğu bir konu. Bu devamlı veri alışverişi herşeyden önce araçların birbirleriyle çarpışmalarını önlemek açısından önemli bir unsur.

Volvo ise kendi üretimi araçlar arasındaki veri alışverişini çok daha basit ve uygulanması kolay bir sisteme dönüştürmüş. MWC 2015 etkinliğinde tanıttıkları bu teknoloji genel olarak hayli basit olduğundan, 2016 senesinden itibaren XC90 modeliyle başlayarak tüm araçlarına yerleştirmeleri mümkün olacak.

Bu sistemde araçlar tekerleklerindeki algılayıcılar sayesinde devamlı yolda gizli buzlanma olup olmadığını kontrol ediyorlar. Buzlanma ve haliyle kayma riski ortaya çıktığında ise tam olarak bulundukları noktayı merkez bilgisayara bildiriyorlar. Merkez bilgisayar bu veriyi işleyerek bölgedeki diğer Volvo araçlara gönderiyor.

Bölgedeki diğer araçlar yoldaki gizli buzlanma tehlikesini ana kontrol paneli üzerindeki basit bir simgeyle sürücüye gösteriyor, gerekirse acil durum dörtlülerini yakarak çevredeki diğer araçları da uyarıyorlar. Tüm bu işlerde haberleşme için bir GSM şebeke bağlantısı kullanılıyor.

Volvo bu sayede özellikle anavatanı İsveç gibi soğuk iklimlerde devamlı ve büyük bir tehlike olan gizli buzlanmaya karşı etkili bir önlem getirmeyi amaçlıyor. İlerleyen yıllarda bu sistemin diğer akıllı otomobil özellikleriyle bütünleştirilmesi de mümkün olacaktır. Ancak sistemin basitliği ve eldeki teknolojiyle çok kolay uygulanabilmesi, araçlara çok daha erken uygulanabilmesine imkan tanıyor.