Anasayfa Haber Amerikan Bilişim Devlerinin Vergi Çıkmazı

Amerikan Bilişim Devlerinin Vergi Çıkmazı

Amerikan devletine fazladan vergi ödemek istemeyen dev şirketlerin Amerika dışında tuttuğu para büyük boyutlara ulaştı.

Birden fazla ülkede faaliyet gösteren şirketler, kazandıkları gelirden bulundukları ülkelerde de vergi öderler. Bu paraların kendi ülkelerine getirilmesi ise ülkeden ülkeye değişen vergi kanunlarına göre ayrıca vergilendirilir. Bazı ülkeler dışarıdan kaynak girişini artırmak için neredeyse hiç vergi kesmezler. Amerika Birleşik Devletleri bu ülkelerden biri değil.

Amerika kökenli şirketler ülkeleri dışında kazandıkları parayı geri getirmek isterlerse büyük miktarda vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Bu yüzden de genellikle diğer ülkelerde kazandıkları parayı ülke dışında tutmayı tercih ediyorlar. Bu durum sadece bilişim şirketleriyle de sınırlı değil, Amerikan firmalarının ABD dışındaki paralarının toplamının neredeyse 2,1 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Apple, Google ve Microsoft gibi bilişim firmalarının bu rakam içindeki payı da hayli büyük, rakamın yaklaşık 420 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. Tabii Amerikan devleti bu durumu değiştirmek için yollar arıyor. Obama büyük şirketleri paralarının bir kısmını olsun Amerika’ya geri getirmeleri için ikna etmeye çok uğraştı. Ancak dönüş vergisinin yüksek olması buna engel oldu.

Büyük firmaların paralarını Amerika’ya getirmeleri, devletin çok ciddi vergi kazanmasını sağlayacak. Ne var ki bu paraların bulundukları ülkelerden çıkmasının yaratabileceği etki de pek çok ülkeyi endişelendiriyor. Bu şirketlerin yabancı ülkelerdeki para miktarı öyle yüksek seviyelere ulaştı ki, bu boyutta paranın ani hareketinin zaten kırılgan olan dünya ekonomisi üzerinde ne gibi bir etkiye sebep olacağını kestirmek pek mümkün değil.