Anasayfa Haber Iris Pro Masaüstüne Geliyor

Iris Pro Masaüstüne Geliyor

Intel, tümleşik grafik işlemcilerini daha da güçlendiriyor ve masaüstünde de kullanıma adapte ediyor.

Intel’in tümleşik grafik işlemcileri uzun zamandır yavaş ama kararlı bir gelişim gösteriyor. Bu grafik işlemciler uzun süre AMD ve NVIDIA gibi markaların GPU modelleriyle doğrudan rekabet edecek güçte olmadılar. Ancak Iris Pro ile birlikte bu durum yavaş yavaş değişebilir.

Şirketin sunduğu tümleşik grafik çözümleri bugüne dek genellikle düşük bütçeli ya da kompakt taşınabilir cihazlarda daha çok iş görüyordu. Fakat HD serisi tümleşik GPU’lar çoğu zaman giriş seviyesinin üzerinde performans veremiyordu. Bunların sürücü problemlerinin ciddi oranda çözülmesi bile hayli uzun zaman almıştı.

Yeni Iris Pro ise bu tümleşik GPU’lar arasında en yeni ve güçlü olanı, öyle ki diğer markaların orta seviye GPU’ları ile rekabet edebilecek bir performans sergileyebiliyor. Intel bunu kullanarak masaüstü bilgisayarlarda ve NUC olarak adlandırılan ultra mini PC’lerde de kendine önemli bir yer edinmeyi amaçlıyor.

Yeni Iris serisi tümleşik GPU’lar şirketin Ocak ayında duyurduğu Broadwell ailesi işlemcilerle birlikte gelmeye başlayacak. Bu serinin en gelişmiş modellerinden biri olan Iris Pro 6100 modeli ise 2015 ortasından itibaren masaüstü sistemlerde boy göstermeye başlayacak. Pro serisinden olmayan Iris GPU’lar ise NUC sistemlerde kullanılmaya başlanacak.

Intel, yakında çıkacak olan DirectX 12’nin bu GPU’ların gücünü daha da artıracağını hesaplıyor. DX 12 API’si programcılara GPU üzerinde daha fazla kontrol imkanı sunacağından, performansta ciddi kazanımlar olacağı tahmin ediliyor.