Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #41 – Oyun Motorları ve Su Tesisatı

Kafa Ayarı #41 – Oyun Motorları ve Su Tesisatı

Kafa Ayarı #41 - Oyun Motorları ve Su Tesisatı
Kafa Ayarı #41 - Oyun Motorları ve Su Tesisatı

Nasıl oyun yapılır? Yeni Kafa Ayarı’nda oyun motorlarını konuşuyoruz. Oyun geliştirmek için kullanabileceğiniz en önemli oyun motorları ücretsiz hale geldi. Peki hangisini seçmeli?

Valve yeni Source 2 oyun motorunu duyururken Unity5 ve Unreal Engine ücretsiz olarak geliştiricilere yolu açtı. Elbette önemli noktalar ve geliştirmenin ötesinde oyun satmaya başladığınızda karşınıza çıkacak masraflara hazır olun.

Steam platformunu geliştiren Valve’in Source oyun motorundan bahsetmeden olmaz. Half Life modu olarak geliştirilen ve sık sık örnek verdiğimiz Counter-Strike daha sonra Source motoruyla yeniden yapılmıştı. Yani mod ve içerik ağırlıklı bir ünü var. Yeni Source 2’de de bunu sürdürecek. Hammer gibi eskiyen editör arayüzleri de yenilenecek.

Su tesisatı konusuna gelince, aslında bu yazılım ve donanım sorunlarını anlama konusunda bizce en iyi örneklerden bir tanesi. Basit görünen bir sorunu çözmeye çalışırken altyapıdaki bütün sorunlar önünüze seriliyor.

Peki oyun geliştirmeye başlamak isteyenler için kullanılabilecek, ücretsiz, gelişmiş özelliklere, eğitim materyaline sahip ve geleceği olan diğer oyun motorları neler? Unity5 ve Unreal Engine’ın özelliklerinden bahsediyoruz.

Ancak sadece oyun motorlarından bahsetmek yetmez, programlama dillerinden, bunları öğrenmekten ve getirilerinden de biraz konuşuyoruz. Sözün özü oyun nasıl yapılır diyorsanız, bu konuyu merak ediyorsanız keşfetmeniz gereken dünyanın sularında bir vapur turu yapıyoruz.

Yine oyun geliştirmeyle ilgili olarak AMD’nin Mantle teknolojisi, DirectX ve Vulkan API’lerinden de bahsetmeden geçmiyoruz. Zira hem API’lerde, hem oyun motorlarının ücretsiz olmasında ortak bir nokta var: Geliştirici lazım! Daha çok üretici yetişmesi gerekiyor. Khronos Group, OpenGL ve DirectX konusu da kısaca bu Kafa Ayarı’nda bahsettiğimiz konular arasında.

Farklı platformlara eş zamanlı uygulama ve oyun geliştirmenin önünü açan bu yenilikler aslında oyunlardan çok daha fazlasını hedefliyor.

Çayınızla, kahvenizle sıcak sıcak iyi seyirler diliyoruz…

Not: Unity5 ve Unreal Engine haricinde sayısız seçeneğiniz olduğunu hatırlatalım, biz son dönemin en popüler oyun motorlarının temel özelliklerinden bahsettik ancak geliştirme dünyası çok daha engin.

Disclaimer: Bu Kafa Ayarı’nın hazırlanmasında hiç bir tesisata zarar verilmemiş, boru patlatılmamış, komşuya su basmasına sebep olunmamıştır.