Anasayfa Haber Torrent Kullanıcılarının Canını Sıkacak Haberimiz Var!

Torrent Kullanıcılarının Canını Sıkacak Haberimiz Var!

Eğer popüler Torrent istemcisi uTorrent bilgisayarınızda kuruluysa ve sisteminiz yavaşladıysa, sebebi Epic Scale olabilir.

Torrent kullanıcıları arasında en çok tutulan istemci yazılımlardan biri olan uTorrent, beraberinde davetsiz bir misafirle birlikte geliyor. Eğer uTorrent istemcisini yakın zamanda kurduysanız ya da güncellediyseniz, bu yazılımın sizin sisteminizde de aktif olması ihtimali çok yüksek.

Epic Scale adı verilen bu istenmeyen yazılım, uTorrent istemcisinin 3.4.2 sürümüne eklenmiş olarak geliyor. uTorrent yazılımını geliştiren BitTorrent’in açıklamasına göre Epic Scale zararlı değil ve kurulumda siz istemezseniz bilgisayarınıza kurulmuyor. Ancak forumlardaki kullanıcıların ciddi bir kısmı bu yazılıma izin vermediklerini, çünkü hiç izin istenmediğini, buna rağmen Epic Scale programını sistemlerinde bulduklarını ifade ediyorlar.

BitTorrent’ten gelen açıklamaya göre Epic Scale’i normal bir program gibi sisteminizden kaldırabilmeniz gerekir, ancak yine pek çok kullanıcının tecrübesi bunun tam tersi yönde. Hatta pek çok kullanıcı Epic Scale’i sisteminden temizleyebilmek için kötü niyetli reklam yazılımı temizleme araçları (anti-malware/adware) kullanmak zorunda kalmış.

Peki Epic Scale ne yapıyor, kullanıcıya ne zararı var? Öncelikle sessiz sedasız izin almadan kurulması, mide bulandırmak için fazlasıyla yeterli bir sebep. Esas verdiği zarar ise sistem kaynaklarını sömürmesi ve bilgisayarınızı yavaşlatması. Çünkü Epic Scale yazılımı başkalarının bilgisayarlarını Bitcoin madenciliğinde kullanmak için geliştirilmiş bir yazılım. Size sormadan sistem kaynaklarınızı sömürdüğü yetmezmiş gibi, arka planda veri aktarımı için internet kotanızı da azar azar tüketiyor.

Bu yazılımı Denetim Masası altındaki Program Kaldırma kısmından görüp kaldırsanız bile, geride registry girişleri kalıyor. Kaldı ki bir ihtimal bunu yapmanız mümkün olmayacak ve düzgün bir anti-adware yazılım kullanarak temizlemeniz gerekecek. Tabii bir sonraki uTorrent güncellemesinde geri dönme ihtimali de gayet mümkün. O yüzden en iyi çözüm Epic Scale’i temizledikten sonra, güvenebileceğiniz başka bir Torrent istemcisine geçmek olabilir.

Daha önce Torrent üzerinden indirilen bazı Watch Dogs sürümleri ile birlikte Bitocin virüsü geldiğini Kafa Ayarı programımızın ilk bölümünde dile getirmiştik: