Anasayfa Haber Apple Su Geçirmez Cihazlara Hazırlanıyor

Apple Su Geçirmez Cihazlara Hazırlanıyor

Apple’ın yaptığı yeni bir patent başvurusunda, sıvılara dayanıklılık için farklı bir yöntem geliştirdiği ortaya çıktı.

Apple tarafından 2014 yılında yapılan ve geçtiğimiz günlerde yayınlanarak resmen çıkartılan bir patent başvurusunun detayları ortaya çıktı. Bu patent telefon ve tablet gibi mobil cihazların sıvılara karşı dayanıklı olması için yeni bir yöntem öngörüyor.

Son zamanlarda pek çok marka suya dayanıklı ve su geçirmez cep telefonlarını piyasaya sürüyor. Samsung’un Galaxy S5 modeli suya dayanıklıydı, ancak S6 modelinde bu özellik bulunmuyor. Sony’nin Xperia Z3, Z3 Compact ve M4 Aqua modelleriyse tüm port kapakları kapatıldığında su geçirmez hale geliyorlar. Apple tarafında ise sadece yeni çıkacak olan Apple Watch ile rahatça duş alınabileceği açıklandı, ancak bu da cihazın su geçirmez değil, suya dayanıklı olduğu anlamına geliyor.

Apple tarafından alınan yeni patent ise mobil cihazların suya dayanıklı olması için tamamen kapalı bir gövde yapısından daha fazlasına güveniyor. Apple’ın patentinde, cihazlara herhangi sızıntı olduğunda içerideki elektronik devrelerin bundan etkilenmemesine yönelik bir önlem söz konusu.

Bu yöntemde cihazın içindeki ana devre kartı (PCB) ve üzerindeki bileşenlerin plasma destekli kimyasal buhar püskürtme yöntemi kullanılarak hidrofobik (suyu iten) malzemeyle kaplanması öngörülüyor. Bu şekilde cihaz içindeki tüm elektronik parçaları 1 ila 10 nanometre kalınlığında bir hidrofobik tabakayla kaplamak mümkün olabiliyor.

Bu şekilde kaplanmış devrelere su ve benzer sıvılar işleyemediğinden, kısa devre gerçekleşmiyor ve cihaz bozulmuyor. Ayrıca kaplama cihazın kalınlığını etkilemeyecek kadar da ince olduğundan, tasarıma da olumsuz etkide bulunmuyor. Ancak Apple’ın bu patenti almış olması, onu hemen kullanacağı anlamına da gelmiyor. Şirketin telefonlarında kullandığı camların kolay kırılması ilk günden beri şikayet sebebi ve henüz buna bile bir çözüm getirilmiş değil. Ne de olsa çok dayanıklı telefonlar üretmek Apple için çok da kârlı bir iş modeli olmayacaktır.