Anasayfa Haber İngiltere “Google Vergisi” Çıkaracak Mı?

İngiltere “Google Vergisi” Çıkaracak Mı?

İngiltere’de yaklaşan seçimler öncesinde iktidardaki Muhafazakarlar tarafından başlatılan bir tartışma ortalığı karıştırdı.

İngiltere’de iktidarda olan Muhafazakarlar tarafından çıkarılması teklif edilen “Google Vergisi” ortalığı karıştırdı. Mayıs ayındaki seçimler öncesinde başlatılan tartışmaya farklı gruplardan farklı tepkiler geldi. Çok tartışılan bu yeni verginin maksadı özellikle Google, Amazon ve Microsoft gibi bilişim devlerinin kanun açıklarından faydalanarak ödedikleri vergiyi azaltmasını engellemek.

Kanunen yabancı şirketlerin ülke içinde kazandıkları gelirden yerel şirketler kadar vergi ödemeleri gerekiyor, bu pek çok ülkede geçerli bir durum. Ancak dev şirketler kanun açıklarından ve off-shore bankacılığın nimetlerinden faydalanarak bu vergiyi olabildiğince azaltıyorlar. Zaten bu tartışmaların başlaması da bilişim devlerinin İrlanda’daki kanunlar sayesinde Avrupa Birliği sınırları içindeki ödemeleri gereken vergilerden ciddi biçimde kaçındığının ortaya çıkmasıyla başladı.

İktidar bu kanunu çıkararak, ülke dışına çıkarılan paralara % 25 oranında vergi tatbik etmeyi planlıyor. Tabii bu kanunu çıkarabilmek başlı başına bir sorun, çünkü muhalefet ve şirketler vergilerin bu şekilde artırılmasının İngiltere’ye girecek yabancı yatırımları ciddi biçimde azaltacağını savunuyor. İktidar ise bu şekilde her yıl milyarlarca sterlin vergi kaçırıldığını ve devletin büyük zarara uğratıldığını savunuyor.

Öte yandan bu tür bir kanun yürürlüğe girse bile nasıl uygulanacağı da çok ciddi tartışma konusu. Off-shore bankacılık konusu uluslararası kanunların ilgi alanına giriyor ve İngiltere’nin bu konuda tek başına hareket etmesi mümkün görülmüyor. Kaldı ki off-shore bankacılığın nimetlerinden tek faydalanan bilişim şirketleri de değil. Bu konuda atılacak herhangi bir adımın ülkelerin ekonomilerinde nasıl krizler yaratabildiği daha önce de defalarca görüldü. Bu tür bir kanun İngiliz ekonomisine kısa sürede bir dünya savaşı kadar zarar verebilir. Zaten pek çok ülkenin bu konuda adım atmaya yanaşmaması da bu yüzden.