Anasayfa Haber AMD Radeon R9 390X Kaça Satılacak?

AMD Radeon R9 390X Kaça Satılacak?

 AMD’nin merakla beklenen yeni ekran kartı Radeon R9 390X modelinin şimdiye dek çıkan en pahalı AMD ekran kartı olacağı söyleniyor.

Almanya kaynaklı Heise.de sitesinde yayınlanan bir habere göre, çeşitli kaynaklardan sızan bilgiler AMD’nin yeni ekran kartının fiyatının hiç de ucuz olmayacağına işaret ediyor. Bu söylentilere göre AMD’nin yeni R9 390X modeli bugüne dek piyasaya çıkmış en pahalı tek işlemcili ekran kartlarından biri olabilir.

Şirketin yeni ekran kartında yeni yüksek hızlı hafıza modüllerini kullanacağı zaten biliniyordu. Ancak son haberler hafıza miktarının 4K içeriği rahat çalıştırabilmek için 4 GB’den 8 GB’ye yükseltildiğine işaret ediyordu. Bu yeni hafıza modüllerini bir ekran kartında ilk kez AMD kullanacak. Ne var ki bu modüllerin pek ucuz olmadığı biliniyor. Ayrıca fırınlardan sağlam çıkan yonga oranı da fiyatı yüksek tutmaya yetecek kadar düşük olduğu söyleniyor.

Bu şartlar altında AMD’nin bu yeni ekran kartını 700 doların üzerinde bir fiyatla piyasaya sürmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Tabii bu rakam diğer ülkeler için geçerli, Türkiye fiyatı vergilerle birlikte biraz daha yüksek olacaktır. Bu durumda yeni R9 390X modeli genel olarak Nvidia’nın GTX 980 modelinden daha pahalıya raflara çıkacak demektir.

AMD genellikle fiyatlandırma konusunda Nvidia’nın biraz altında kalmaya gayret ediyor. Ancak özellikle hafıza modüllerinin üretimindeki yüksek maliyet bu kez durumu değiştirecek gibi görünüyor. Öte yandan yakın zamanda basına sızan test sonuçlarına göre, AMD R9 390X modelinin halen piyasada bulunan Nvidia GTX 980 modellerine göre ciddi oranda daha fazla performans sergilediği iddia ediliyor. Tabii bu iddialar ne kadar doğru, kartları kendimiz test etmeden bilmemiz mümkün değil. Ancak aradaki performans farkı söylendiği kadar yüksek çıkarsa, o zaman AMD’nin fiyat farkı üst gelir seviyesindeki tüketicinin çok da gözüne batmayabilir.