Anasayfa Makale USB Type-C Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

USB Type-C Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Yeni MacBook modeli ile yine gündeme oturan yeni USB standartı hakkında merak ettiğiniz her şey ve cevapları bu yazıda.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan 12 inçlik yeni MacBook modelinde görülmesiyle birlikte bütün dikkatleri üzerine çeken USB Type-C standardının ilerleyen zamanlarda pek çok yeni cihaza uyarlanması bekleniyor. USB Type-C sıradan bir veri aktarım yolundan fazlası olması sebebiyle birden fazla port yerine kullanılabiliyor. Şarj yuvası, veri aktarımı ve hatta görüntü çıkışı olarak kullanılabilen Type-C standardı ile ilgili merak edilen genel konuları bu yazıda açıklamaya çalışacağız.

Type-C’nin teknik kısmıyla başlayalım. USB 3.1 standardını destekleyen USB güç aktarımı teknolojisini barındıran Type-C, 0.33×0.1 inç ölçülerine sahip. Bu ölçüler Type-C’yi 0.47×0.18 ölçülerindeki Type-A’dan daha küçük, 0.28×0.06 inçlik microUSB’den ise çok az daha büyük kılıyor. USB Type-C’nin bir diğer önemli detayı ise iki yönlü olarak çalışabilmesi. Yani, USB cihazı gerekli yuvaya yerleştirmek için doğru yönü bulma devri kapanıyor. Bu yeni standardın dezavantajı ise Type-C portuna USB A ve B standardını kullanan cihazlar bağlanamıyor. Ayrıca eski USB portları da yeni USB Type-C standardını desteklemiyor.

USB Type-C Kullanan Cihazlar

Apple’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni MacBook, USB Type-C bağlantı arabirimini kullanan ilk dizüstü bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ilk Type-C bağlantısını cihazlarında kullanan firma Nokia oldu. Android tabanlı tableti N1’de Type-C yuva kullanan Nokia, bu standardı kullanan ilk firma olarak tarihe geçti. MacBook’tan iki gün sonra tanıtılan Google’ın ikinci nesil Chromebook Pixel modeli de iki adet USB Type-C yuvası barındırıyor. Aynı MacBook’ta olduğu gibi, kullanıcılar cihazlarını bu USB portlarından şarj edebiliyor.

Veri depolama kısmında Sandisk, bu ay içinde ilk USB Type-C flaş belleğini tanıttı. Sandisk’in tanıttığı bu yeni bellek, Type-C başlığının yanı sıra geriye dönük uyumluluk açısından da bir adet USB Type-A başlık içeriyor. Şimdilik sadece 32 GB’lık modeli tanıtılan yeni bellek, USB 3.0 teknolojisini kullanıyor. Depolama konusunda bir diğer hamle de LaCie’den geldi. Porsche Design modelinde yenileme yapan LaCie, yeni modelde USB Type-C bağlantısını kullanıyor.

sandisk type-c

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen CES 2015’te DisplayLink, USB Type-C’nin görüntü aktarma teknolojisini kullanan yeni prototipini tanıttı. Dizüstü bilgisayarınıza Type-C ile bağlanıp 4K görüntü çıkışı sunan bu yeni docking istasyonunun ne zaman çıkacağı ise henüz belli değil.

Type-C standardını kullanan aksesuarlar ise Apple ve Google gibi büyük şirketler tarafından tanıtıldı. Yeni tanıtılan MacBook modelindeki Type-C portuna takılan ve ek HDMI, Type-A bağlantı ve güç portları sunan USB-C Digital AV Multiport adaptörü 79 dolardan satışa sunulacak. Google ise Type-C portunu Type-A’ya veya DisplayPort’a dönüştürebilen aksesuarlarını sırasıyla 13 dolar ve 40 dolarlık fiyat etiketleriyle satışa sunacak.

multiport

USB 3.1 ve Type-C İlişkisi

İki teknolojinin de oldukça yeni olması sebebiyle pek çok kullanıcı 3.1 teknolojisi ile Type-C standardını birbiriyle karıştırabiliyor. Kısaca anlatmak gerekirse USB 3.1 en yeni veri aktarım teknolojisi olmakla birlikte hem klasik Type-A hem de yeni Type-B standartlarıyla kullanılabiliyor. Benzer bir şekilde Type-C standardını kullanan bütün yuvaların USB 3.1 teknolojisini desteklemesi gerekmiyor. Örneğin dünyada ilk defa Type-C standardını bir tüketici ürününde kullanan Nokia N1, USB 2.0 teknolojisini kullanıyor. Benzer bir şekilde Sandisk’in tanıttığı Type-C flaş bellek ise USB 3.0’dan gücünü alıyor. USB Type-C’yi bu denli popüler hale getiren yeni MacBook modeli ise USB 3.1 teknolojisini barındırıyor.

ASUS X99-A/USB 3.1 ile USB 3.1 Arabirimine İlk Bakış adlı videomuzu izleyerek USB 3.1 teknolojisi hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

USB Power Delivery ve Bağımsız Güç Yuvalarının Son Günleri

USB teknolojisi ile cihazlarımızı bir süredir şarj edebiliyoruz. Genelde 2.5 Watt değerinde güç akışı sağlayan USB 2.0 standardı, bir süre sonra yerini USB Power Delivery teknolojisine bırakacak. 100 Watt’a kadar güç alışverişi yapabilen bu teknoloji, USB Type-C standardının kullanıcılara kazandıracağı en büyük yeniliklerden biri olacak. Hali hazırda yeni MacBook ve Chromebook Pixel modelleri, bağımsız güç yuvalarına ihtiyaç duymadan bu port ile şarj edilebiliyor. Günümüzde satılan çoğu dizüstü modelin güç ihtiyacının 20 ile 65 watt arasında değiştiğini göz önüne alırsak, USB Type-C ile birlikte aynı anda hem cihazınızı şarj edebilecek, hem de 4K bir kaynağa görüntü çıkışı yapabileceksiniz.

type-c macbook

Bu teknolojinin en büyük faydalarından biri de, ilerleyen zamanlarda aynı akıllı telefon tabletlerde olduğu gibi model fark etmeksizin tek bir standart kablo ile bütün dizüstü bilgisayarlar şarj edilebilecek. Elbette Type-C standardının bu teknolojiyi desteklemesi, bu yuvaya sahip olan bütün cihazlarda bu teknolojinin kullanıldığı anlamına gelmiyor. Ancak Type-C standardının yaygınlaşması ile birlikte akıllı telefonlarda yaşanan standart şarj ve veri aktarım sistemini dizüstü sistemlerde de görebileceğimize inanıyoruz.