Anasayfa Haber NASA, 18 Motorlu Uçak Geliştiriyor

NASA, 18 Motorlu Uçak Geliştiriyor

NASA tarafından denenmekte olan LEAPTech kanat tasarımı, elektrikli uçaklar alanında devrim yapmayı hedefliyor.

Modern uçak tasarımlarında kullanılan motor sayısı, uçağın ağırlığından tutun da kanat açıklığına kadar pek çok unsur hesaba katılarak belirlenir. Nasa tarafından denenmekte olan bir kanat tasarımı ise bu konuda bilinen tüm formülleri değiştirmeyi hedefliyor.

LEAPTech adı verilen bu yeni kanat tasarımı yaklaşık on metrelik açıklığa sahip, ancak alışılmış kanatlardan çok daha dar bir yüzeyi var. ESAero ve Joby Aviation adlı iki özel firmanın ortak çabaları sonucu ortaya çıkan bu kanadı özel kılan unsur, üzerinde çok sayıda küçük çaplı elektrik motoru bulunması. On metre açıklığa sahip kanat üzerine dizilen 18 adet küçük elektrik motorunun her birine ayrı ayrı kumanda etmek mümkün.

Bu tasarımın en önemli özelliği, tüm uçağı sürükleyecek bir hava akımı yaratacak bir kaç büyük ve güçlü motor yerine, tüm kanat boyunca kaldırma etkisini tam kontrollü olarak yaratacak bir dizi mini motor kullanılmasında yatıyor. Bu yapı hava akışını çok daha detaylı kontrol etmeye imkan tanıyor, bu da daha az enerji harcayarak daha iyi bir uçuşu mümkün kılabiliyor.

Halen yer testleri yapılan LEAPTech kanat tasarımı zamanı gelince İtalyan menşeli bir Tecnam P2006T modeli uçağa takılarak deneme uçuşlarına başlayacak. Tamamen batarya gücüyle uçacak olan uçağın yaklaşık 110 kilometre hıza çıkacağı tahmin ediliyor. Bu hız fazla görünmese de, elektrikli bir uçak için hayli iyi bir sürat olacak. Nasa bu tür projelerle elektrik gücünün modern havacılığın bir parçası haline gelmesi ve fosil yakıt kullanımının azalması için uğraşıyor.