Anasayfa Haber NVIDIA Yeni İşlemcisini 2016 Yılında Çıkaracak

NVIDIA Yeni İşlemcisini 2016 Yılında Çıkaracak

Nvidia tarafından resmen duyurulan yol haritasında, önümüzdeki yıllarda çıkması planlanan yeni işlemciler tanıtıldı.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan Titan X ekran kartı halen piyasadaki en güçlü model konumunda. Bu karta gücünü veren Maxwell mimarili işlemci bir süre daha pozisyonunu koruyacak. Ancak bu durum 2016 yılında şirketin yeni Pascal işlemcisinin gelişiyle değişecek.

Nvidia tarafından resmen açıklanan Pascal ailesi grafik işlemcilerin, Maxwell işlemcilerden en az 10 kat daha güçlü olacağı iddia ediliyor. Şirket Pascal işlemcilerle birlikte ekran kartlarında 3D yığın HBM hafıza modüllerini de kullanmaya başlayacak. Pascal işlemcilerin destekleyeceği hafıza kapasitesiyse 32 GB olacak. Halen Maxwell işlemciler 12 GB ile sınırlılar.

Bunun ötesinde yeni Pascal işlemcili kartlar NVLink veri yolu mimarisini kullanacaklar. Bu mimarinin halen standart konumdaki PCI-E veri yolundan beş kat daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Bu sayede Pascal işlemcili kartlardan aynı anda 8 tanesini SLI olarak çalıştırabilmek mümkün olacak. Maxwell kartlarda bu rakam sadece 4 adet ile sınırlı.

2016 yılında Pascal işlemci ailesini piyasaya sürecek olan Nvidia, 2018 yılında ise Volta ailesini hazır etmeyi planlıyor. Aslında Volta ailesi işlemcilerin daha önce çıkması planlanıyordu, ancak Nvidia bu seriyi pas geçerek Pascal’a yöneldi. Volta serisi işlemciler ise ortadan kaybolmamış, sadece daha ileri bir tarihe atılmışlar. Ancak şimdilik haklarında neredeyse hiç bilgi verilmiyor.