Anasayfa Haber Google’dan Doktorlara Özel Tablet!

Google’dan Doktorlara Özel Tablet!

Google, salgın hastalıklarla savaşan doktorların kullanımı için özel bir tablet tasarımı geliştirdi.

Salgın hastalıklarla savaşmak pek çok açıdan zor bir iştir. Doktorlar karantina bölgesinde kullandıkları herhangi bir eşyayı dezenfekte etmeden dışarı çıkaramazlar. Ancak her eşya sıvı klora batırılmaya müsait olmadığından, karantina bölgesi içine sokulabilen araç gereçlerin dikkatle seçilmesi gerekir. Mesela hasta kayıtlarını tutmak için kalem ve kağıt kullanan doktorlar, bu malzemeleri imha etmek zorundadırlar.

İşin daha da kötü tarafı, kağıt üzerine tutulan notları karantina bölgesi dışına iletmek için tek seçenek çoğu uzaktan uzağa bağırarak anlaşmaktır. Bu durum doktorların çalışmasını son derece yavaşlatır, çünkü hasta kayıtlarını düzgün tutmak, bir salgını kontrol altına almanın başlıca şartlarındandır.

Bu problem özellikle son zamanlarda Afrika’nın önemli bir bölgesini kasıp kavuran ve 10,000 kişiden fazla kurban alan Ebola salgını esnasında doktorlara büyük sorunlar yaşatmış. Salgına müdahale eden Fransa kökenli Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières) üyesi doktorlar, Google ile iletişime geçerek konuya bir çözüm getirilmesi için yardım istemişler. Google’ın bu tür başvuruları değerlendiren ve yardım eden Google.org adlı kâr amacı gütmeyen bölümü, soruna dezenfekte edilebilen bir tablet geliştirerek çözüm getirmiş.

Google tarafından geliştirilen bu tablet, piyasada satılan çoğu tabletten daha basit özelliklere sahip. Ancak iki tasarım özelliği var ki, bu tableti salgın hastalıklarla mücadelede mükemmel bir silah haline getiriyor. Öncelikle, Google’ın MSF için geliştirdiği tablet tamamen kapalı şeffaf bir polikarbon kılıfın içinde bulunuyor. Bu kılıf sayesinde tableti bozulmadan klor tankına daldırıp dezenfekte etmek ve karantina alanı dışına çıkarmak mümkün oluyor.

İkinci önemli özellik ise, tabletle beraber gelen ve kendi bataryasından beslenen sunucu bilgisayar. Bu sunucu karantina alanı dışına kuruluyor ve bataryası sayesinde elektrik olmayan bölgelerde bile uzun süre çalışabiliyor. Sunucunun yaptığı iş, karantina alanı içindeki özel tabletlerle kablosuz iletişim kurarak veri alışverişini hızlı ve güvenli biçimde yürütmek. Bu sayede hastalarla ilgilenen doktorlar hem kayıtları düzgün tutabiliyor, hem de kan testi sonuçları gibi yeni gelen verilere hızla erişerek tedaviyi doğru yapabiliyorlar. Google’ın bu yeni cihazlarının salgınlarla mücadelede doktorların işini büyük oranda kolaylaştıracağı ve pek çok hayatı kurtaracağı öngörülüyor.