Anasayfa Haber Intel Masaüstünde Sadece İki Broadwell Çıkaracak

Intel Masaüstünde Sadece İki Broadwell Çıkaracak

Intel’in yılın ikinci yarısında çıkaracağı masaüstü Broadwell işlemcilerini sadece iki model ile sınırlandıracağı ortaya çıktı.

Intel aslında Broadwell işlemcileri şimdiye kadar çoktan piyasaya sürmüş olacaktı. Bu işlemci ailesi 2015 yılının ürün gamını temsil edecekti. Ancak şirketin 14 nm üretimde yaşadığı teknik sıkıntıları aşması hayli zaman aldı ve masaüstü Broadwell işlemciler 2015’in ikinci yarısına kaldı. 2016’nın başında bir sonraki nesil olan Skylake işlemcilerin geleceği düşünüldüğünde, Broadwell ailesinin raf ömrünün pek uzun olamayacağı gayet açık.

İşte bu yüzden Intel yeni Broadwell serisinde piyasaya sadece iki model sunmayı planlıyor. Broadwell işlemciler gerçekte Haswell ailesiyle birebir aynı çekirdek tasarımına sahipler. Aradaki en önemli fark, bu işlemcide çekirdek planlarının daha küçük boyuta indirilmiş ve 14 nm üretime uygun hale getirilmiş olması. Intel bunu bir strateji olarak uzun zamandır yapıyor. Mesela Ivy Bridge ve Sandy Bridge işlemci ailelerinde de aynı taktik uygulanmıştı. Tabii Broadwell işlemciler diğerlerine oranla daha kısa sürede piyasada kalacaklarından, Intel’in sadece iki model seçeneğiyle sınırlandırması çok da tuhaf değil.

Yeni Broadwell işlemciler halen kullanımda olan LGA1150 soketli anakartlarla kullanılabilecekler, buna Z97 yonga setli olanlar da dahil. Tabii yeni işlemciyi tanıtabilmek için bir BIOS güncellemesi gerekebilir, ancak bunun dışında bir harcama yapılması gerekmeyecek. Broadwell işlemcilerin ortalama 65 Watt güç tüketimine sahip olacakları, çift kanal DDR3L-1600 RAM destekleyecekleri ve Iris Pro 6200 tümleşik grafik yongası taşıyacakları biliniyor.

Gelecek olan iki Broadwell işlemcinin model kodları ise Core i7-5775C ve Core i5-5675C olarak belirlenmiş. Her iki modelde de dört işlemci çekirdeği bulunuyor, ancak HyperThreading teknolojisi sadece Core-i7 modelinde mevcut. Core-i7 modeli 3.3 GHz standart hıza sahip olacak ve Turbo Boost ile 3.7 GHz hıza çıkabilecek. Core-i5 modelinde ise bu hızlar 3.1 ve 3.6 GHz olarak belirlenmiş. L3 önbellek miktarları ise i7 modelinde 6 MB, i5 modelinde ise 4 MB olarak tasarlanmış.

Intel’in bu işlemcileri piyasaya hangi gün ve hangi fiyat etiketiyle çıkaracağı henüz kesin değil. Ancak bildirilen ilginç bir detay daha var ki, o da her iki işlemcinin de tüm çarpan kilitleri açık olarak geleceğidir. Bu detay Broadwell işlemcilerin hız aşırtmayla uğraşmayı sevenlerin ilgisini çekmesini garantiliyor diyebiliriz.