Anasayfa Haber Minecraft Okullarda Ders Oluyor!

Minecraft Okullarda Ders Oluyor!

Türkiye’de yasaklanmak üzere olan Minecraft, Avrupa ülkelerinde okulların ders programlarına giriyor.

Mojang tarafından 2011 yılında resmen piyasaya çıkarılan Minecraft, çıkar çıkmaz TeacherGaming adlı öğretici oyunlar yapan şirketin dikkatini çekmiş. Amerika ve Finlandiya kökenli yazılımcılardan oluşan TeacherGaming, eğitimde kullanılmak üzere çeşitli oyunlar geliştiriyor. Mojang’ın da desteğiyle Minecraft üzerinde çalışmaya başlayan şirket, kısa sürede MinecraftEdu adlı farklı bir versiyonu ortaya çıkarmış.

MinecraftEdu, herkesin oynadığı versiyondan farklı olarak öğretmen ve öğrencilere daha fazla seçenek sunan, daha gelişmiş yerel ağ bağlantısı özelliklerine sahip olan bir sürüm. Oyun piyasaya çıktığından beri Avrupa’nın değişik ülkelerindeki yüzlerce okulda, binlerce öğretmen tarafından derslerde kullanılmaya başlanmış. Fizikten programcılığa kadar pek çok konuda kullanılan MinecraftEdu eğitimcilerin o kadar beğenisini kazanmış ki, 2013 yılında bir İsveç okulu tarafından zorunlu ders olarak müfredata konulmuş.

Ancak iş bu kadarla kalmamış, şimdi de Kuzey İrlanda’da Kültür ve Sanat Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen CultureTECH festivalinde de oyun gündeme gelmiş. Bakanlığın desteğiyle MinecraftEdu’nun önümüzdeki dönemde eğitim kurumlarına ücretsiz dağıtılmasına karar verilmiş. Ülke çağında 200 okul, 30 kütüphane ve daha pek çok eğitim kurumuna oyunu sistemlerine kurmaları için kod dağıtılmış. Böylece MinecraftEdu, Kuzey İrlanda’da orta eğitimin bir parçası haline gelmiş olacak.

TeacherGaming çalışanları haliyle bu durumdan çok memnunlar, ancak MinecraftEdu bu şekilde eğitime kazandırdıkları tek oyun da değil. Şirket aynı zamanda son zamanların en ilgi çeken bağımsız oyunlarından Kerbal Space Program’ın da benzer bir eğitim odaklı sürümünü hazırlayıp okullara sunmuşlar. Bunun da hayli ilgi gördüğünü, öğretmen ve öğrencilerden hayli olumlu tepkiler aldıklarını belirtiyorlar. Sanırız tüm bunlar da gelişmiş ve gelişememiş ülkeler arasındaki farkı açıkça ortaya koymaya yetiyor.