Anasayfa Haber AMD Yol Haritasını Açıkladı

AMD Yol Haritasını Açıkladı

Japonya’nın Osaka kentindeki PC Cluster Consortium etkinliğine katılan AMD, önümüzdeki 5 yıllık yol haritasını açıkladı.

AMD’nin açıkladığı yol haritası 2015 ve 2020 arasındaki 5 yıl dönemi kapsıyor. AMD bu süreçte CPU, GPU ve APU ürünlerinde nasıl bir çizgi izleyeceğini açıkladı. Buna göre şirketin tüm ürün gamlarında ve tüm müşteri türlerini kapsayacak yeni nesil ürünleri olacak.

AMD’nin yeni nesil işlemcilerinde (CPU) ağırlık CMT’den (Clustered Multi-Threading) SMT’ye (Simultanous Multi-Threading) teknolojisine kayacak. Burada maksat CMT kullanan Bulldozer ailesi işlemcilerde karşılaşılan darboğazları ve performans düşüklüğünü aşmak olacak.

İşlemcilerle birlikte tümleşik grafik yongası APU’larda da gelişme olacak. Eskiye oranla çok daha güçlü olan ve 200 Watt’a kadar güç tüketen APU’ların işlemcilere entegre olarak piyasaya sürülmesi söz konusu. Bunun daha önce yapılmamış olmasının ana sebebi RAM üzerine oluşan darboğaz. Ancak yeni nesil HBM RAM’ler DDR3 ve GDDR5 hafızalara göre çok daha hızlı olacağından, bu sorun da aşılmış olacak.

AMD önümüzdeki yıllarda ekran kartı işlemcilerini (GPU) her yıl, tümleşik grafik yongalarını (APU) ise iki yılda bir güncelleyecek. Bu arada şirketin hem x86 AMD64, hem de ARMv8 mimarisinde işlemcilerin üzerinde çalıştığı biliniyor. Her iki mimariden de 14 nm yeni işlemcilerin 2016 itibariyle piyasaya sunulması planlanıyor. AMD’nin hedefi kurumsal sunuculardan, şahsi son tüketicilere kadar tüm pazarı kapsayabilmek.