Anasayfa Haber Avrupa Birliği Bölge Sınırlamasını Kaldırmak İstiyor

Avrupa Birliği Bölge Sınırlamasını Kaldırmak İstiyor

Yeni Wolfenstein ile Nazi komplalarına doyacağız.

Avrupa Birliği komisyonu, dijital içerikte bölge sınırlandırmasının Avrupa Birliği içinde kaldırılması için çalışıyor.

Avrupa Birliği sınırları içinde dijital servis ve içerikte uygulanan bölge sınırlandırmasının, birleşik bir Avrupa projesine ters düştüğünü savunan AB komisyon üyeleri, bunun kaldırılmasını hedefliyor. Buna göre özellikle internet üzerinden sağlanan içerikte tüm Avrupa Birliği’nin tek bir bölge olarak kabul edilmesi söz konusu olacak.

Normalde internet üzerinden içerik sağlama anlaşmaları ülke bazında yapılıyor. Şirketler her ülkenin yasal yaptırımlarını, ekonomik koşullarını ve tüketici tercihlerini dikkate alarak sözleşmelerini hazırlıyorlar. Ancak AB komisyonu üyeleri istedikleri değişikliği yaparlarsa, bu sınırlamalar ortadan kalkacak. Bu da tüketicilerin ülke bazında seçim yapmak zorunda kalmadan her Avrupa ülkesinden içeriğe ulaşabilmesinin önünü açacak.

Ancak kağıt üzerinde hayli özgürlükçü görünen bu girişimin, uygulamaya nasıl konacağı da ayrı bir mesele. Her ülkenin alım gücünün aynı seviyede olmaması bile başlı başına bir sorun yaratacaktır. İçerik lisanslarının tüm Avrupa Birliği’nin kapsayacak biçimde yapılması gerekecektir, bu da şirketlere ciddi yük getirebilir. Öte yandan yerel kanunların oyun ve filmlere getirdiği kısıtlamalar da bu sınırların kalkmasıyla anlamlarını yitirebilirler. Almanlar kendilerini bir anda sansürlenmemiş Wolfenstein oyunlarıyla yüz yüze bulabilirler!