Anasayfa Haber Türkiye’de Dev Elektrik Kesintisi

Türkiye’de Dev Elektrik Kesintisi

31 Mart elektrik kesintisi bütün Türkiye’yi etkiledi. Ülke çapında yaşanan elektrik kesintisi iş hayatını ve günlük yaşamı saatlerce durdurdu…

31 Mart 2015 saat 10:30 civarında başlayan elektrik kesintileri Türkiye’deki bütün şehirleri etkiledi. Ülke çapında yaşanan elektrik kesintisi ile hayat durdu. Metro seferleri gibi kritik ulaşım araçları da bundan etkilendi. Bilgisayarlar, kombiler, elektrikli ev aletleri ve akla gelebilecek her türlü teknolojik cihaz kapandı. Şarjı olan cep telefonları, tablet ve dizüstü bilgisayarlar bu süreçte mobil baz istasyonları sayesinde internet bağlantısının devam etmesini sağladı.

Mobil internetin de yük altında ezildiği elektrik kesintisi esnasında, baz istasyonların kendi güç depoları tükenmeden önce elektrikler geri geldi. Mobil servis sağlayıcılar bu kesintide deprem şartlarından daha iyi bir performans sergiledi, hatlar kilitlenip çökmedi. Siz bulunduğunuz bölgede kritik bir mobil ağ sorunu yaşadıysanız lütfen bizimle yorumlarda paylaşın.

Yaşananlar bir yana halen kesintinin sebebi hakkında net bir açıklama yok. Yapılan birbirinden farklı açıklamalar bütün bir ülkede elektriğin nasıl saatlerce kesildiğini, neden buna olmadan önce önlem alınmadığını açıklamıyor. Şu an için birden fazla açıklama ve teori konuşuluyor ancak kesin ve tatmin edici bir cevap yok. İlk aşamada önce terör saldırısı ihtimali araştırılıyor denilirken daha sonra siber saldırı iddiası ortaya atıldı. Bunu Avrupa ile bağlantının kesilmesi iddiası izledi, ardından Ege Bölgesi’ndeki elektrik şebekesinin çöktüğü söylendi. Resmi makamlar teknik inceleme başlatıldığını belirtiyor.

İşin en önemli yanı ise henüz ekonomik hasar tespiti de yapılmamış olması. Bu kesintideki aksamanın, bilgisayarların kapalı kaldığı, çalışanların üretemediği saatlerin ülkedeki ekonomik faaliyetlere verdiği zarar belli değil. Pek çok ülkede birkaç dakikalık kesinti bile borsalarda, ülke piyasalarında büyük zarara yol açıyor. Google ve Apple gibi devlerin bulut servislerinde 15 dakikalık kesintiler bile on milyonlarca dolarlık zarara yol açar ve sayısız habere konu olurken, Türkiye’deki durum uluslararası basının da dikkatini çekmiş durumda.

İşin teknoloji tarafına baktığımızda kesintisiz güç kaynaklarının, mobil güç depolarının önemi bu olayla birlikte tekrar hatırlandı ve hissedildi. Elektrik kesintilerinin devamlı yaşandığı Türkiye’de son kullanıcılar olarak teknolojik cihazlarımızı bu tür durumlarda kullanmaya devam edebilmemiz geçici bir çözüm de olsa önemli.

Gücün İstanbul’da tekrar verilmeye başlandığı saat 13:00 civarında elektriğin gelgitleri elektronik cihazların ardarda açılıp kapanmasına sebep oldu. Bu tür durumlarda kullanıcılara tavsiyemiz elektriğin ilk geldiği anlarda sigortaları indirerek dalgalanmanın geçmesini birkaç dakika beklemeleri ve ardından tekrar açıp denemeleri. İdeal bir çözüm olmamasına karşın evinizdeki ya da iş yerinizdeki bütün elektronik cihazlar, kombi ve beyaz eşyalar voltaj dalgalanmalarına karşı korunmuyorsa alabileceğiniz temel bir önlem olarak size faydalı olabilir.

Görsel: Shutterstock