Anasayfa Haber Amerika’dan Siber Saldırılara Cevap Geldi

Amerika’dan Siber Saldırılara Cevap Geldi

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Obama tarafından imzalanan yeni kararname, siber saldırganlara karşı yeni yaptırımlar getiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin siber saldırılardan ne denli büyük zarar gördüğünü ve bunlara karşı savunmada ne denli yetersiz kalındığını daha önce de haber yapmıştık. Amerikan şirket ve kurumlarının siber savaşa karşı ne kadar hazırlıksız oldukları arka arkaya patlayan skandallarla defalarca ortaya çıktı.

ABD başkanı Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yeni bir kararnameye göre, Amerika artık kendisine karşı bu tür saldırılarda bulunanlara ekonomik yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Maliye bakanlığı tarafından yürütülecek olan operasyonlar, tespit edilen hackerların, bankacılık sistemi dahil olmak üzere, Amerika’nın elinin erişebildiği her noktada engellenmesini, mümkünse mal varlıklarının dondurulmasını da öngörüyor.

Obama tarafından bizzat yapılan açıklamada, bu şekilde tespit edilen saldırganların yaşam alanlarının daraltılmasının hedeflendiği açıklanıyor. Ancak tabii ki bu kararın ne kadar uygulanabilir olduğuna dair hemen bir tartışma başladı. Sonuçta organize suç örgütlerine engel olmak o kadar kolay değil, çünkü zaten tüm operasyonlarının yasanın açıklarını dikkate alarak yapıyorlar.

Öte yandan yabancı istihbarat örgütlerine karşı böyle bir önlemin ne etkisi olacağı da ayrıca merak ediliyor. Amerika’nın kalkıp Çin gibi bir ülkenin mal varlığına el koyması pek de mümkün görünmüyor. Bu sebeplerden dolayı çoğu uzmana göre bu karar, özellikle uluslararası şirketler üzerinde baskı kurmak için kullanılmak üzere hazırlanmış. Özellikle Çin ve Rusya’da Amerikan şirketlerine karşı gittikçe daha fazla baskı uygulandığı düşünülürse, Amerika’nın da buna karşılık vermek için bir bahane yaratması çok şaşırtıcı sayılmayacaktır. Sonuçta Doğu ve Batı arasındaki siyasi gerilimin daha da artacağını öngörmek pek de yanlış olmaz.