Anasayfa Haber Avrupa Birliği’nden Google’a Dava Hazırlığı

Avrupa Birliği’nden Google’a Dava Hazırlığı

Amerika’da dava yemekten son anda kurtulan Google, Avrupa’da o kadar şanslı olmayacak gibi görünüyor.

Google’ın senelerdir arama sonuçlarını kendi lehine manipüle ettiği yolundaki iddialar, şirketin başını ağrıtmaya devam ediyor. Hem internet aramalarında, hem de internet reklam pazarında aslan payını elinde tutan şirketin, turizm, alışveriş ve yerel hizmetler başta olmak üzere pek çok sektörü ilgilendiren aramalarda iltimas geçtiği iddiası 2010 yılından beri mercek altındaydı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde açılması muhtemel anti-tekel davalarından bir şekilde sıyrılmayı başaran Google, Avrupa’da mahkemeden kurtulamayacak gibi görünüyor. Amerikan bilişim şirketlerine karşı giderek artan negatif bir tavrın hakim olduğu Avrupa Birliği ülkelerinde, özellikle Google’ın faaliyetleri uzun süredir inceleniyordu. Bu süreç çok yakında dev bir anti-tekel davasına dönüşecek gibi görünüyor.

Avrupa komisyonu üyelerinden Danimarkalı siyasetçi Margrethe Vestager 2014 yılından beri birliğin anti-tekel komisyonunun başında bulunuyor. Eğer Google’a bir anti-tekel davası açılacak olursa, bunun başını Vestager çekecektir ve kendisinin mahkeme dışında anlaşmalardan pek hoşlanmadığı da biliniyor.