Anasayfa Haber Microsoft, İlk Xbox’ı Bedava Dağıtacaktı

Microsoft, İlk Xbox’ı Bedava Dağıtacaktı

Microsoft’un oyun konsolu piyasasına girerken çok sıra dışı fikirleri gözden geçirdiği ortaya çıktı.

Microsoft’un ilk oyun konsolu olan Xbox, 2001 senesinde piyasaya çıkmıştı. Aradan geçen 14 senede büyük emek ve para harcayarak Xbox konsol serilerini belirli bir yere getirmeyi başaran şirketin, ilk konsolu çıkarmaya hazırlanırken hayli sıra dışı fikirleri değerlendirdiği ortaya çıktı.

Microsoft’un Xbox oyun konsolunu aslında DirectXBox olarak isimlendirdiği ve piyasaya bu isimle çıkarmaya niyetlendiği biliniyordu. İlk başlarda konsolun Windows çalıştırması ve böylelikle konsol piyasasını Windows işletim sistemine alıştırması hedefleniyordu. Tabii bu gerçekleşmedi, Xbox asla bir Windows platformu olmadı.

Şirketin vaktiyle gözden geçirdiği fikirlerden bazıları da, o dönem piyasada söz sahibi olan Sony ve Sega ile rekabeti kolaylaştırmaya yönelikmiş. Microsoft bir süre için Sega’yı satın almayı, böylece tek rakip olarak Sony markasını bırakmayı düşünmüş.

Bir diğer vazgeçilen fikir ise Xbox oyun konsolunun bedava olarak dağıtılması imiş. Microsoft yeni konsolunu bedava dağıtarak piyasaya ezici bir biçimde girmeyi, uzun vadede oyun satışıyla durumu dengelemeyi düşünmüş. Şirketin o dönem kendine belirlediği en önemli hedef kitlesinin ise Mario türü oyunlara meraklı “casual gamer” tabir edilen kitle olduğu söyleniyor.

Microsoft ilk başlarda Halo gibi FPS’lerin konsol oyuncularının ilgisini pek çekmeyeceğini, daha ziyade Sonic ve Mario gibi karakterleri olan oyunlara yönelinmesi gerektiğini düşünüyormuş. Tabii geçen zamanla birlikte durumun böyle olmadığı, Xbox oyuncularının önemli bir kısmının daha derin oyunlara yöneldiği ortaya çıktı.