Anasayfa Haber Çin’in En Zengin Kadını Parasını Teknolojiden Kazanıyor

Çin’in En Zengin Kadını Parasını Teknolojiden Kazanıyor

Çin’in en zengin isimleri arasına giren Zhou Qunfei, iş hayatına bir fabrika işçisi olarak giriş yapmıştı.

Çin’in Hunan eyaletindeki fakir bir köyde doğan Zhou Qunfei, iş hayatına 80’li yıllarda Shenzhen bölgesindeki fabrikalarda montaj işçisi olarak çalışarak atılmış. Saat camları üreten bir fabrikadaki yüzlerce montaj işçisinden biri olan Qunfei, burada içinde bulunduğu endüstri hakkında çok şey öğrenmiş.

Öğrendiklerini kendi girişimlerinde değerlendirmeye karar veren Qunfei, 2003 yılında Lens Technology adlı şirketi kurmuş ve telefon, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kullanılan camları üretmeye başlamış. Qunfei’nin bugünkü serveti yaklaşık 8 milyar dolar civarında ve müşterileri arasında Apple, Samsung gibi isimler de var. Apple’ın Apple Watch akıllı saatinde kullanılan ekranların camını onun şirketi üretiyor.

Çin’deki devlet kontrollü kapitalizmin başarı hikayelerinden biri haline gelen Qunfei, ülkenin en zengin kadını ünvanını şimdilik elinde tutuyor. Ancak servetini bilişime borçlu olan yeni nesil zenginler arasında tek değil. Halen Çin’in en zengin ismi olan Jack Ma, Alibaba internet alışveriş sitesinin kurucusu ve Amazon’un en büyük rakibi. Ma’nın serveti ise 20 milyar doların biraz altında bulunuyor.