Anasayfa Haber Google’a Erişim Yasağı Mı Geliyor ?

Google’a Erişim Yasağı Mı Geliyor ?

Türkiye’de 7 Nisan 2015 itibariyle yasaklı siteler arasına Google da girebilir. İşte Google’a erişmeye çalışanları karşılayacak olan mesaj…

“Google’a Erişim Engellenmesi Hakkında
İstanbul 1.Sulh Ceza Hakimliği’nin 2015/1644 D.İŞ sayılı kararı gereğince Google’a erişim engellenmiştir.”

Bu mesajı Vodafone’un sitesinde hazırlanmış şekilde burada görebilirsiniz.

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör olayı ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesi ile ilgili görüntülerin internetten çıkartılması için karar çıkarttı. Basın yasağı konulan konudan, basın olmayan internet siteleri de etkileniyor. Google, YouTube, Twitter ve Facebook gibi devlere görüntüleri kaldırması için sadece birkaç saat verildi.  Görüntüleri kaldırmayan ya da Türkiye’den erişimini engellemeyen sitelere erişim durduruluyor.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 8/2. maddesine dayanılarak görüntülere erişimi engellemeyen sosyal ağların ve hatta internet arama motorlarının erişimi engelleniyor.

Yasak isteği  “Milli Güvenliği ve Kamu Düzenin Korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu görevlileriyle vatandaşların internet ortamında yer alan yasa dışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, zarara uğramaması, hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi amacıyla talebin kabulüne karar verilmiştir.” şeklinde onaylandı. Basında yasak, internet ortamında da uygulanıyor. Uygulama internet erişimini sağlayan Türkiye’de bulunan şirketlere iletiliyor. Turkcell, Vodafone, Avea, TTNET, Türksat, Superonline ve diğerleri kararı uygulamak ya da yaptırım ile karşı karşıya kalmak durumunda.

Özetle 5651 ile artık basından sonra internet üzerinde de bilgi, belge, görsel ve videolar sakıncalı bulunduğunda direkt olarak kendisi kaldırılamazsa, üzerinde bulunduğu platform Google bile olsa engelleniyor. Bu karar büyük çaplı arama motoru, sosyal ağ ve internetin bel kemiğini oluşturan hizmetlere bile uygulanıyor. Bunun kısa ve uzun vadedeki bilgi erişimi ve ekonomik etkilerini hesaplamak şimdilik imkansız. Ancak engellemeler uzun vadeli olursa, Türkiye’deki internet, yalıtılmış bir hal alabilir.