Anasayfa Makale Sabit Disk Adresleri Neden C’den Başlar?

Sabit Disk Adresleri Neden C’den Başlar?

Bilgisayarlarda kullanılan sabit disk isimlerinin neden C harfinden başladığını hiç merak ettiniz mi?

Disketlerin artık sadece kayıt ikonu olarak kullanıldığı bu dönemde, kişisel bilgisayarında disket sürücüsü olan kullanıcı sayısı pek kalmamıştır tahmin ediyorum. Terabyte’larca veri depolayan sabit diskler artık çoğumuzun bilgisayarında mevcut ve yerel depolama konusunda yerini yavaş yavaş SSD’lere bırakıyor. Ancak bilgisayar tarihine göz atarsak, yerel herhangi bir veri depolama aygıtı olmayan bilgisayarların varlığını görüyoruz.

Bilgisayar pazarının IBM ve Digital Research’ün kontrolünde olduğu 1960-80 yılları arasında en popüler bilgisayarlar olan IBM PC’ler ve CP/M sistemler herhangi bir sabit disk barındırmıyordu. Bunun başlıca sebebi olarak inanılmaz sabit disk fiyatlarını gösterebiliriz. Bu tip sistemlerin ilk yıllarında disket sürücüleri, bilgisayarı kullanmak için bir nevi anahtar işlevi görüyordu. Eğer sistemde bir adet sürücü varsa, boot işlemi için bir disket takılıyor, ardından kullanılacak program için yeni bir disket takılıyordu. Kullanılan program ile yapılacak işlem bitince komut satırına dönmek için boot disketi yeniden takılıyordu. Elbette bütçe ayırıp sistemlerine ikincil bir disket sürücüsü takanlar, bu tak-çıkar döngüsünden muaf olabiliyordu.

hard-drive-disk

1980’li yıllarda sabit diskler yavaş yavaş kişisel bilgisayarlarda yerlerini alırken, pek çok kullanıcı düşen fiyatlar sebebiyle ikinci bir disket sürücüsüne sahip olabiliyordu. Genel olarak o zamana kadar kullanılan 5.25 inçlik disketler, yerini 3.5 inçlik disketlere bırakmaya başladı ancak uyumluluk açısından çoğu sistemde iki tip disket için uygun sürücüler bulunuyordu. Dönemin anakartları da doğal olarak bu iki disket sürücüsünü sabit adreslerde saklamaya başladı. Tahmin edebileceğiniz gibi ilk disket sürücüsüne A: adresi, ikinci disket sürücüsüne de B: adresi atandı.

Sabit diskler bilgisayarlarımıza girmeye başladığında halen ciddi anlamda disket kullanımı olduğundan dolayı, sisteme takılan ilk sabit diske C: adresi atanmış olması ise beklenen bir durumdu. Sonuç olarak her ne kadar bilgisayar teknolojisinin geleceği daha geniş depolama alanı sunan sabit disklerde olsa da sistemleri boot etmek ve programları kullanmak için disket halen anahtar görevi görüyordu. Bu durum da ilerleyen yıllarda BIOS yazılımının sabit disklerde depolanması ile değişime uğradı. Artık kullanıcılar sistemlerini çalıştırmak için özel bir diskete muhtaç olmuyorlardı.


disket

Meraklı kullanıcılar günümüzde bile disket sürücüleri ile yukarıda belirtilen işlemleri yapabilir. Disket ile DOS sisteme boot edip 80’li yılları yaşamak, geriye dönük uyumluluk sayesinde mümkün. İşte bu geriye dönük uyumluluk sebebiyle sisteminizde herhangi bir disket olmasa bile sabit diskinizin adlandırılması C harfinden başlıyor.

Peki A: ve B: sürücülerini kullanmak isterseniz ne olacak? Her ne kadar her yeni çıkan Windows sürümünde A ve B sürücüleri disketler için ayrılmış olsa da, bu adresleri sabit diskler için kullanamazsınız anlamına gelmiyor. Eğer yönetici yetkisine sahipseniz ve isimlendireceğiniz bölüm bir sistem veya boot bölümü değilse A ve B adreslerini kullanabilirsiniz demektir.