Anasayfa Makale Titan X ve G3258 ile Oyun Testleri

Titan X ve G3258 ile Oyun Testleri

Titan X ve G3258 ile Oyun Testleri: İşlemci darboğazı olur mu?
Titan X ve G3258 ile Oyun Testleri: İşlemci darboğazı olur mu?

Oyunlarda işlemci darboğazı ne kadar gerçek, ne kadar efsane? İşlemciye harcadığımız para, karşılığını oyunlarda veriyor mu? Bu soruyu cevaplamak için Titan X oyun testlerini bir de G3258 ile yapıyoruz…

2000TL’lik işlemci ile 200 TL’lik işlemci arasında oyun performansı farkı ne kadar olur? İşte bu videomuzda daha önce uygun fiyatlı oyun bilgisayarı toplama rehberinde kullandığımız ucuz ama hız aşırtma yapılabilen işlemciyi Titan X ile birlikte oyunlarda deniyoruz. 200 TL’lik işlemci ile 5000 TL’lik ekran kartı bir arada kullanılabilir mi sorusunu yanıtlıyoruz. Intel Core i7 3930K ile test ettiğimiz Nvidia GeForce GTX Titan X ekran kartını şimdi de G3258 ile test ediyoruz. Bu çift çekirdekli işlemciyi 4.4 GHz’ye Overclock ettik, bunun da altını çizelim. İki sistemin işlemcileri soket olarak uyumsuz olduğu için testte farklı anakartlar kullandık.

00:10 – Oyunlardaki işlemci darboğazı sorusu: İşlemcinin oyun performansına etkisi nedir? Bu işlemci ile bu ekran kartını kullanabilir miyim?
00:30 – Anakart: ASUS Sabertooth Z97 Mark 1
Ekran kartı: Nvidia GTX Titan X,
İşlemci: Intel Pentium Anniversary Edition G3258
RAM: Kingston HyperX Predator 4×8 GB DDR3 2400 Mhz kit toplam 32 GB
SSD: Kingston Hyperx Fury 120 GB
Sabit Diskt: 7200 RPM 2 Terabyte Seagate
Güç Kaynağı: Cooler Master B500 500 Watt

Önceki testlerimizi sekmede açıp oyun oyun performansı karşılaştırabilirsiniz: Titan X İncelemesi

01:30 – Bilgisayar satın alırken işlemci nasıl pazarlanıyor? Kullanıcılara satış noktalarında nasıl sistemler tavsiye ediliyor?

03:08 – Test sistemimizin özeti. Stress Test videomuz…

04:04 – İşlemci yeni nesil, bu test eski çift çekirdekli işlemcileri bağlayıcı değildir.

04:49 – Middle Earth Shadow of Mordor testleri. 1080p ve 4K çözünürlükte farklı ayarlarda performansa bakıyoruz.
14:33 – Metro Last Light Redux testleri.
15:53 – Dying Light testi.
19:43 – Far Cry 4 testleri.
20:10 – Ubisoft’un çift çekirdek limitinin sebebi nedir?
25:57 – Battlefield Hardline testi.
30:53 – Testleri değerlendirdiğimiz sonuç değerlendirme bölümüne geçiyoruz.

Daha önce hazırladığımız ve halen geçerli olan Uygun Fiyatlı Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi ve Uygun Fiyatlı Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi Bölüm 2: Oyun Testleri

Karşılaştırmanız için Core i7 kullanılarak yapılan Titan X incelemesi ve oyun performansı: https://www.technopat.net/2015/04/03/nvidia-geforce-gtx-titan-x-incelemesi/

33:27 – Windows Defender gibi anti-virüslere ve arkaplan uygulamalarına dikkat.
33:40 – Özellikle sorulan ani FPS düşüşleri neden olur?
34:20 – Single Player ile Multiplayer arasında fark var mı? Oyuncular soruyor, Multiplayer’da işlemci darboğazı olur mu?

34:40 – Battlefield 4 Multiplayer testi. Kalabalık bir sunucuya girdik.
40:19 – Yine değerlendiriyoruz, kol bozuk demeyin. Single Player’da da durum aynı. Ama başka problemleriniz olabilir mi? Olur, işte onları açıklıyoruz. Detaylar için Technopat Sosyal.
42:00 – Her oyun ekran kartına yüklenmiyor, bazı oyunlar işlemciye çok yükleniyor. Bu oyunlarda durum nedir? Minecraft’ın durumu nedir?
45:50 – Minecraft’ın değerlendirmesi.
48:00 – Biz bu testin sonucunda direkt böyle bir sistem toplanmasını mı tavsiye ediyoruz? Hayır, bu deney amaçlı bir test sistemi.

Sonuç değerlendirme: Salt oyun amaçlı bir sistemde esas performans ekran kartında yatıyor ve işlemci, harcanan fiyata göre oyun performansına önemli bir katkı sunmuyor. Ancak bu testte oyun dışı kullanım senaryolarında işlemcinin önemli olduğunu hatırlatalım. Technopat olarak uç noktada ucuz işlemci ve güçlü ekran kartından ziyade dengeli ve genel amaçlı sistemler oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Dengeli sistemden kastımız, anakart, kasa, soğutucular, güç kaynağı ve SSD gibi bileşenleri de kapsıyor. Daha detaylı anlamak için Technopat bilgisayar toplama rehberlerini ve sistem tavsiyelerini inceleyebilirsiniz.

Bu test genel olarak sadece oyun amaçlı bir sistem toplayıp daha fazla FPS almak istediğinizde, işlemci darboğazı konusuna takılmamanız gerektiğini ve her zaman, her sistemde işlemciye yüksek bir bütçe ayırmak zorunda olmadığınızı gösteriyor. Bilgisayarın amacı ne? Bu soruyu sorun ve buna göre sistem kurun. Kaliteli bileşenler tercih edin ama yazılımınızı da güncel ve bakımlı tutmayı unutmayın.