Anasayfa Haber Amerika’dan Çin’e İşlemci Ambargosu!

Amerika’dan Çin’e İşlemci Ambargosu!

Çin ve ABD arasındaki siber savaşın son durumu.

Amerikan devleti Çin devletine üst sınıf işlemci satışına yasaklama getirdi.

Çin devleti bir süredir çeşitli projeler için kullandıkları Tianhe-2 süper bilgisayar sistemini güncellemek için çalışma yürütüyordu. Bu çalışma kapsamında bilgisayarın işlemcileri Intel’in yeni nesil Haswell mimarili Xeon işlemcileriyle değiştirilecekti. Ancak Intel bu iş için kullanılacak işlemcilerin nakline hazırlanırken, Amerikan devletinden satışa yasak getirildi!

Amerikan devleti bu yasak kapsamında Intel, Nvidia ve AMD gibi firmaların üst seviye işlemcilerini Çin devletine satmalarına ambargo koyuyor. Bunun sebebi olarak da Çin’in bu işlem gücünü nükleer silah geliştirmek için kullanacağı iddiası temel alınıyor. Ancak Çin zaten halen dünyanın sayılı nükleer güçleri arasında bulunuyor.

İşin ilginç tarafı, bu yasak sadece Çin’i değil, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de kapsıyor. Birleşik Arap Emirlikleri üyelerinden Abu Dabi Emirliği ise AMD’nin en önemli işlemci üreticisi olan Global Foundries şirketinin büyük ortaklarından biri konumunda bulunuyor.

Bu ambargo pek çok uzman tarafından aşırı saçma bir karar olarak nitelendirildi. Bu uzmanlardan biri de Amerikan gizli servisi NSA’nın eski başkanı Michael Hayden oldu! Sonuç olarak Intel, AMD, Nvidia, IBM ve HP gibi firmaların doğrudan Çin devletine satış yapmalarının engellenmesi, sadece araya yeni komisyoncuların girmesine sebep olacak. Çin belki işlemci başına biraz daha fazla para ödeyecek, ancak değişen çok fazla bir şey olmayacak.